Skąd pochodzi nazwa żurawiny? Kwiaty tej rośliny z rodziny wrzosowatych przypominają głowę z szyją ptaka żurawia. Wartości zdrowotne owoców żurawiny są nieocenione, a co niektóre jeszcze do tej pory odkrywane. Bardzo dobrze filtrują przewód moczowy, działają lekko przeciwbakteryjnie, przeciwpróchniczo, obniżają ciśnienie, a ostatnie doniesienia naukowców amerykańskich sugerują duży wpływ na regulację pracy wątroby i trzustki. Ponadto przypisuje się jej spore działanie pozytywne w chorobach nowotworowych. Ale tyle medycyny, wracajmy do kuchni. Mus żurawinowy doskonale zastępuje cytrynę w herbacie, stanowi smaczny dodatek do mięs, czy polewę do deserów. Nam smakuje nawet do chleba z masłem. Jak już wspomniałam mimo, że jest to produkt regionalny spotykam go w różnych miejscowościach na targowiskach. Proszę jej nie mylić z żurawiną amerykańską uprawianą na skalę przemysłową, której owoce są znacznie większe. A oto przepis na zdrowy mus żurawinowy na surowo:
Składniki:
- dowolna ilość surowych owoców żurawiny
- cukier, tyle ile jest żurawiny
Owoce żurawiny przebieramy, myjemy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy cukru w ilości powstałego musu i miksujemy dalej do momentu, w którym nie będziemy wyczuwać zgrzytania cukru. Mus ma być jednolitej konsystencji, bez wyczuwania kryształków cukru. Tak powstałą masę przelewamy do wymytych i wypasteryzowanych słoików. Przechowujemy w lodówce.
12 komentarzy:
Jak długo może być przechowywana tak przyrządzone w lodówce?
U mnie jeden słoik stał cały rok, i nic nie stracił na smaku.
Witam,
ja robię od 3-lat tak samo z tym że kładę na mus w słoiczku krązki papieru śniadaniowego maczam go w spirytusie i "stoi" cały rok w spiżarni.
pozdrawiam Teresa
Teresa, dziękuję to jest dobry sposób :) Przynajmniej w lodówce zrobi się luźniej :)
Żurawina musi być sucha.
Według mnie lepiej jest żurawinę zmielić w maszynce i utrzeć z cukrem w makutrze, ponieważ unikamy wtedy napowietrzenia naszego musu , co wpływa znacznie na jego trwałość. Proporcje takie same, czyli kilo cukru na litr zmielonych żurawin. No i gazik czy bibuła nasączona spirytusem na wierzchu.. Pozdrawiam. )))
Ja też robię żurawine na surowo /mus zmiksować w termomiksie z cukrem 1:1/, przelewem do wyparzonych słoiczków, na wierzch daję około1/2 łyżeczki spirytusu, pokrywki wyparzone smaruje pędzlem umoczonym w spirytusie i zakresem. Nawet sobie nieźle stoją. Pychotka!
Po co ten spirytus ja też miksuję z cukrem w stawiam do lodówki i zamiast cytryny daję codziennie do herbaty(wczesniej umytą i wymuszoną żurawinę zamrażam,żeby pozbyć się goryczki)
Bibułka, krążek papieru na mus położyć , czy na szyję słoika i zakręcić bo tutego niebardzo rozumiem . Proszę mi napisać.
Taką żurawinę robię od lat, i nie zabezpieczamy żadnym alkoholem. Jest trwała i pyszna przechowywana w lodówce. Cukru daje troszkę mniej np. 1,30 kg żurawiny i 1 kg cukru ale to kwestia jak kto lubi. Polecam
Także i poza lodówką nawet 1 rok
Można cukier zastąpić ksylitolem lub miodem?
Prześlij komentarz