piątek, 20 listopada 2009

Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zimno

Miruna w zalewie octowej - pyszna ryba na zimno
Rybę w zalewie octowej pierwszy raz miałam okazję spróbować u mojej teściowej tuż po moim ślubie. Zachwyciłam się jej smakiem i od razu chciałam przepis. Niestety mama męża danie to robi od lat, więc proporcje ma "na oko". Cóż, pozostało mi jedynie próbować stworzyć tę potrawę samemu i po latach ja również wykonuję ją już "na oko". Smak ryby w zalewie octowej zależy w dużej mierze od inwencji osoby, która ją wykonuje - niektórzy lubią zalewę octową wyraźnie ostrzejszą, a inni preferują łagodną, niemal słodką, tak jak ja. Podaję w tym przepisie proporcje, ale mogą one ulegać zmianie wg. uznania - proponuję poeksperymentować. A oto przepis na smaczniutką rybę w zalewie octowej:

Składniki:
  • dowolna ilość usmażonych filetów rybnych (tym razem wybrałam mirunę)
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 mała łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 małej łyżeczki przyprawy smakowej (typ wg uznania)
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki od herbaty soli
  • 8 łyżeczek od herbaty cukru
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z octem i przyprawami, wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki cebulę i gotujemy 1 minutę (jeżeli lubimy cebulę mniej chrupką przedłużamy gotowanie do trzech minut). Garnek zestawiamy na bok do ostygnięcia. Filety ryby dowolnego gatunku (zarówno morskie jak i słodkowodne) wcześniej usmażone (najlepiej usmażyć więcej na obiad) układamy w pojemniku z zamknięciem, na nie wykładamy cebulę z zalewy i tak układamy kolejne warstwy. Zalewamy lekko ciepłą zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce na dobę. Po dobie danie nadaje się do jedzenia, jako śniadanie, kolacja lub przystawka z dodatkiem pieczywa.
Ryba w zalewie octowej - pyszna ryba na zimno

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Nareszcie ryba jaka pamietam z dzieciństwa. Dzieki za przepis. Moje dotychczasowe próby uzyskania takiego smaku nie przyniosły pożądanego efektu, ale tem to strzał w dziesiatkę. Pozdrawiam Lidia

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Lidia cieszę się, że trafiłam w gust:)

Najpopularniejsze w tym miesiącu