wtorek, 10 listopada 2009

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką
Kolejny mój smak dzieciństwa. Odkąd pamiętam jajka te królowały na naszym rodzinnym stole w świąteczne dni, nie tylko Wielkanocne. Mama robiła je w dwóch wersjach. Różnią się od siebie tylko sposobem dodania groszku konserwowego. Wybór należy już do Was, jak kto woli.

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane (ilość wg potrzeb)
  • 2 plastry szynki dowolny smak
  • kilka gałązek szczypiorku
  • majonez
  • groszek konserwowy
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka do miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem. Szynkę i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do żółtek, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy, łączymy z majonezem (ilość, aby się farsz skleił). Nakładamy do połówek jajek. Napełnione jajka kładziemy na liściach sałaty i posypujemy groszkiem. Dowolnie dekorujemy. Inna wersja: do farszu dodajemy oprócz szynki, żółtek i szczypiorku groszek.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu