piątek, 13 listopada 2009

Kapusta przekładana a la gołąbki z sosem pomidorowym

Kapusta przekładana a la gołąbki z sosem pomidorowym
Gołąbki to danie, które lubią prawie wszyscy, ale jest nieco pracochłonne. Moje dzieci gołąbki uwielbiają, dlatego częste próby ich wykonywania skłoniły mnie do wymyślenia uproszczonego przepisu z równoczesnym zachowaniem smaku. Jednym słowem jak to zrobić, żeby się nie narobić? Wydaje mi się, że sukces osiągnęłam. Owszem wygląd jest inny, ale też atrakcyjny. Jest to bardzo zdrowe, pożywne i smaczne danie obiadowe szczególnie lubiane przez dzieci. A oto przepis na moją kapustę przekładaną a la gołąbki:

Składniki:
  • główka białej kapusty
  • 30-40 dkg mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • smalec
  • kostka rosołowa drobiowa
  • woda
Wykonanie:
Mielimy mięso w maszynce (ja przy okazji kupuję na zmielenie więcej i przygotowuję sobie kilka porcji do zamrażarki) z cebulką, czosnkiem i ugotowanym ryżem (ryż też mielę). Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Kapusty nie obgotowujemy, tylko obrywamy liście i rwiemy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy liśćmi surowej kapusty. Na liście wykładamy warstwę farszu i tak na zmianę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być kapusta. Wszystko zalewamy wodą z rozkruszoną kostką rosołową do wysokości 2/3 pojemności naczynia. Dodajemy kilka wiórków smalcu i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w 200°C. W czasie pieczenia robię do tego sos pomidorowy lub pieczarkowy. Dzisiaj zaprezentuję mój szybki sos pomidorowy:

Składniki:
  • 0.5 litra soku pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru 
  • przyprawa typu vegeta
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Zagotowujemy sok z koncentratem, dodajemy przyprawy, jeżeli sos jest rzadki zagęszczamy mąką rozmieszaną z 2 łyżkami wody (gęstość powstałego sosu zależy od użytego soku pomidorowego).

5 komentarzy:

Nemi pisze...

Fajna alternatywa dla gołąbków. Czasem, faktycznie żal czasu na ich przygotowanie:) Przepis zachowam do wypróbowania:) Pozdrawiam!

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Nemi to jest właśnie przepis na potrzebę wykonania szybkich gołąbków, zwłaszcza kiedy oczekują na nie dzieci i dają Ci maksimu 1 godzinę czasu :)

Anonimowy pisze...

Nigdy nie używam sztucznych przypraw typu Vegeta lub Kucharek.
Lepiej zwyczajnie podsmażyć na oleju cebulkę, dodać koncentratu pomidorowego, roztartego czosnku i przyprawić solą, pieprzem. Zdrowo, tanio, smacznie.

Anonimowy pisze...

zdrowo - nie rowna się kostka rosołowa, a tym bardziej dla dzieci! Można zalać rosolem z poprzedniego dnia, gotowanym na mięsie i dużej ilości warzyw.

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis, szybko, smacznie, bez straconego czasu na zawijanie. Bez kostki rosołowej ani rusz!

Najpopularniejsze w tym miesiącu