środa, 18 listopada 2009

Wykwintna biała kiełbasa na gorąco

Wykwintna biała kiełbasa na gorąco
Biała kiełbasa parzona, nie tylko dobrze smakuje w żurku czy na grillu, ale i też nieco w innej formie. Ja na Wielkanoc piekę, moi znajomi wędzą, a na co dzień od czasu do czasu smażę z dodatkami wg własnego przepisu. Jest to przepis wymyślony jako uatrakcyjnienie zwykłego dania. Już za pierwszym razem bardzo nam zasmakowała w tej formie i dlatego lubimy często do niej powracać. Do piwa pasuje jak ulał :)

Składniki:
  • biała kiełbasa parzona (ilość wg potrzeby)
  • 1 cebula
  • kilka śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
Wykonanie:
Białą kiełbasę nacinamy w kratkę, cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a śliwki na połowę. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy kiełbasę i przysmażamy na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę ze śliwką. Przykrywamy pokrywką cały czas kontrolując kiełbasę, aby się nie przysmażyła zbyt mocno. Kiedy cebula jest miękka dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz posypujemy skórką pomarańczową. Danie wykładamy na talerze i podajemy do tego ketchup, musztardę lub chrzan oraz dowolne marynaty.

Wykwintna biała kiełbasa na gorąco

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu