Jak upiec pieczeń i podać na gorąco napisałam poprzednio. Taka swojska pieczeń z karczku idealnie zastępuje lub uzupełnia wędlinę w kanapkach czy w zimnej płycie.
Zimną pieczeń kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Podajemy z różnymi dodatkami. Ja lubię do tej pieczeni chrzan smakowy np. z borówką, wszelkie marynaty (ogóreczki, papryka, dynia, śliwka itp.). Robię też do tego własne dipy. Ostatnio najbardziej pożądany w moim domu jest sos belgijski. Przepis na niego znalazłam w jednym z wydań "Wyślij Przepis". Zaręczam wszystkich, że taka zimna pieczeń jest bardzo lubiana zwłaszcza przez panów. W kanapki do pracy znakomita, no i pozostaje długo świeża w przeciwieństwie do sklepowych wędlin, a co najważniejsze - to bardzo zdrowy, domowy wyrób.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najpopularniejsze w tym miesiącu
-
Boczkiem pieczonym w ziołach zostałam pierwszy raz poczęstowana przez koleżankę z pracy już wiele lat temu. Od tamtego momentu danie to stał...
-
Po Pirogu biłgorajskim dzisiaj zaprezentuję Wam kolejne danie tradycyjnej kuchni regionalnej z moich rodzinnych stron. W przypadku tego d...
-
Kocie oczka to ciastka już bardzo znane, ale przeze mnie odkryte dopiero kilka lat temu, kiedy mój paroletni niejadek zaczął przejawiać chęc...
-
Nie czuję się mistrzynią w przygotowywaniu tortów. Robię je bardzo rzadko i na szczególne okazje. Ale czasami rodzina wymaga ode mnie czeg...
-
Smak tego ciasta zawsze kojarzył mi się z zimową pogodą. Śnieg, mróz, zawierucha - po prostu prawdziwa zima. O takiej porze roku najbardzie...
-
To już, a może dopiero roczek od czasu, kiedy mój blog Smaczniutkie.pl ujrzał światło monitorów komputerowych w całej Polsce, a nawet w wie...
-
Wrzesień! Miesiąc, który przynosi koniec lata, koniec wakacji, ale za to początek najczęściej pięknej jesieni. Pierwsze żółte liście na drze...
-
Jest to jeden z tych przepisów, który zaskakuje już po przeczytaniu samego tytułu. Tak właśnie było ze mną kiedy rok temu w PP 3/2009 ujrzał...
-
Przepis ten dostałam od mojej mamy razem z wykonanym bardzo niedawno musem, można by powiedzieć, że mus jest jeszcze ciepły, gdyby nie fakt...
-
Idą Święta... U mnie już bardzo świątecznie: śledzie w słoikach w lodówce, karpie , kapusta z grzybami i paszteciki wigilijne w zamrażarc...
3 komentarze:
Witam, bardzo pyszne sa te wszystkie przepisy, jak na razie przeboj nr 1 to boczek pieczony. Chcialam upiec tez karczek wg Pani przepisu, ale albo moja przegladarka "pozarla" odsylacz albo go nie ma...
Wesołych Świąt!!
Odsyłacza rzeczywiście nie ma, gdyż przepis znajduje się w poście niżej w "Pieczeni z karczku na gorąco". Bardzo się cieszę, że pani smakują moje przepisy. Takie posty są dla mnie dużą motywacją do dalszej pracy :)Życzę smacznego i Wesołych Świąt:)
to jest odsyłacz do "pieczeni z karczku na gorąco" - http://www.smaczniutkie.pl/2009/11/pieczen-z-karczku.html .
pozdrawiam
wawi:)
Prześlij komentarz