Pełnia lata daje nam dużą obfitość świeżych, smacznych warzyw. Zazwyczaj trzymamy się sprawdzonych receptur, ale czasami lubimy nieco poeksperymentować. Oto przepis na mój eksperyment kulinarny z sałatkę z pomidorów. Doskonała do grilla, jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska.
- 2 pomidory
- ser mozzarella
- ser typu włoskiego
- ser feta
- ser pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 -2 łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczki cukru brązowego lub syropu z agawy
- kilka gałązek kopru
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy do sałatek ( u mnie mieszanka papryki słodkiej, cebuli, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki, sól)
- odrobina soli
- 1/4 małej cebuli
Wykonanie:
Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry i układamy na płaskim talerzu. Cebulę siekamy i solimy. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. Mieszamy razem z posiekaną cebulą, dodajemy cukier, ocet, przyprawę do sałatek i olej. Wszystko razem mieszamy. Musimy uzyskać smak między słodko-kwaśnym. Przynajmniej ja taki lubię. Sery kroimy w grubą kostkę, posypujemy nimi pomidory i polewamy naszym ziołowym sosem. Nie podaję dokładnej ilości serów. Mniej więcej ma być tyle co na zdjęciu, ale jeżeli ktoś woli więcej lub mniej to nic nie stoi na przeszkodzie.
Tak przygotowana sałatka doskonale sprawdzi się zarówno do grilla, jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska z bagietką lub grzankami.
Drukuj...
1 komentarz:
świetna sałatka
Prześlij komentarz