środa, 11 listopada 2009

Mintaj w sosie warzywno-maślanym

Mintaj w sosie warzywno-maślanym
Cóż mogę napisać o rybach. Specjalnie jakichś wspomnień o rybach z mojego dzieciństwa nie mam. Kiedyś za daniami rybnymi nie przepadałam. Teraz jest inaczej. Lubimy prawie wszyscy oprócz naszego niejadka. Maluch się zajada razem ze mną i mężem. Dlatego staram się, aby gościły na naszym stole chociaż raz w tygodniu. Dzisiaj chcę zaprezentować rybę bardziej w wyszukanym wydaniu, chociaż bardzo prostą w wykonaniu. A oto przepis:

Składniki:
  • 3 płaty ryby mintaj (ja najczęściej używam tego gatunku)
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa typu vegeta lub dowolna do ryb
  • sok z cytryny
  • mieszanka warzyw mrożonych
  • 1/4 kostki masła 
  • 1 łyżeczka cukru
  • kostka drobiowa
  • pieprz
  • olej 
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, kroimy na małe części i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną zostawiamy na 1 godzinę. Następnie obsypujemy przyprawą. W miseczce mieszamy mąkę z bułką tartą w równych proporcjach. Na talerzyk wybijamy jajo i roztrzepujemy widelcem. Filety ryby maczamy najpierw w jajku, a później w mące z bułką. Czynność możemy powtórzyć jeśli chcemy grubszą panierkę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Około połowy mieszanki warzywnej dowolnej (w skład mojej wchodziła marchewka, por, seler, groszek zielony) wkładamy do rondelka bez wcześniejszego rozmrażania i podlewamy wodą ok. 1/2 szklanki. Dodajemy połowę kostki rosołowej, łyżkę masła i cukier. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy resztę masła i zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy rybę polaną ww. sosem.
W moim domu często, kiedy na obiad jest ryba, smażę jej dużo więcej, aby przy okazji zrobić jeszcze inne danie. Ale o tym przy następnej okazji.

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu