środa, 16 października 2019

Filet z grilla z oscypkiem i konfiturą z czarnej porzeczki

Filet z grilla z oscypkiem i konfiturą z czarnej porzeczki
Wakacyjne wyjazdy jak wiemy kształcą. Pobyt w Tarnowskich Górach zaowocował pozyskaniem nowego, smacznego dania obiadowego. Miałam okazję spróbować go w jednej z restauracji i później w warunkach domowych udało mi się odtworzyć ten smak :) Zapraszam na filet z grilla z oscypkiem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Składniki:
  • 4 małe pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 oscypki
  • 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • sól
  • pieprz czosnkowy
  • papryka słodka
  • olej
Wykonanie:
Filety obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem czosnkowym i papryką słodką. Wkładamy między papier do pieczenia i obtłukujemy wałkiem do ciasta (metoda Jamiego Oliviera). W ten sposób przyprawy dobrze pokrywają mięso. Patelnię grillową umieszczamy na ogniu i delikatnie smarujemy olejem. Kiedy się rozgrzeje wkładamy mięso i grillujemy z obu stron. W międzyczasie kroimy oscypki wzdłuż na połówki i pod koniec obsmażania mięsa wkładamy na chwilę na patelnię.
Gotowe mięso układamy na talerzu, na nim umieszczamy oscypki i na każdą porcję mięsa po łyżce konfitury z czarnej porzeczki. Podajemy z ziemniaczanym puree i dowolną surówką. Ziemniaczane puree to moja propozycja podania. Można też z ryżem, ziemniakami lub z czym Wam się komponuje smakowo.
Drukuj...
Filet z grilla z oscypkiem i konfiturą z czarnej porzeczki

1 komentarz:

Izaa pisze...

bardzooo apetycznie wygląda

Najpopularniejsze w tym miesiącu