sobota, 5 października 2019

Metrowiec

Metrowiec
Dla niektórych to będzie powrót sentymentalny, dla innych odkrycie zupełnie nowego smaku. Ciasto metrowiec swoją popularność ma już dawno za sobą, ale czasami warto wrócić do starego  sprawdzonego przepisu. Jego zaletą na pewno będzie wielkość. Jak sama nazwa wskazuje, otrzymamy około metra ciasta :)

Ciasto jasne:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (daję 1/2)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 10 kropli aromatu rumowego (pomijam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (daję 1/2)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki minus 2 łyżki
  • 4 łyżki oleju
  • 10 kropli aromatu rumowego (pomijam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Dwie blaszki o wymiarach około 35 na 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne i ciemne przygotowujemy oddzielnie. Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą. Dodajemy mąkę, aromat, olej i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne wykonujemy tak samo, dodajemy tylko razem z mąką kakao. Wykładamy ciasta do blach i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut lub do suchego patyczka.
Ja zrobiłam to ciasto w wersji 1/2 metra. Oba ciasta jasne i ciemne piekłam w jednej blaszce z jednej porcji. Wycięłam z kartonu kształt średnicy blaszki, owinęłam go w papier do pieczenia i umieściłam w połowie długości formy.

Masa:
  • 25 dag masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 żółtka
Wykonanie:
Proszek budyniowy mieszamy z mąką i połową zimnego mleka oraz żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i zawiesinę budyniową. Chwilę gotujemy cały czas mieszając. Studzimy. Ucieramy masło z ugotowanym, wystudzonym budyniem. Jeżeli robimy ciasto z połowy porcji, tak jak u mnie to oczywiście też zmniejszamy o połowę ilość składników na masę.

Krajanie i składanie ciasta:
Upieczone w przeddzień ciasto jasne i ciemne kroimy w kromki o szerokości 2,5 cm. Przygotowujemy tacę szerokości obu blach. Kromki ciasta jasnego i ciemnego smarujemy masą i ustawiamy naprzemiennie na tacy i przyciskamy, aby masa dobrze się ułożyła.

Polewa:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki polewy wkładamy do garnka, ogrzewamy bez gotowania aż powstanie jednolita masa. Przestudzoną polewamy wierzch ciasta.
Wierzch ciasta można posypać drobno posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczową.
Ja zrobiłam swoją ulubioną polewę z czekolady z dodatkiem śmietanki.

Krajanie ciasta:
Schładzamy ciasto i kroimy w skośne pasy zaczynając od jednego rogu ciasta. Następną porcję kroimy z drugiego rogu. Pokrojone ciasto powinno się składać z kawałków ciasta jasnego i ciemnego złączonego masą.
Przepis w całości pochodzi z bardzo starego wydania "Poradnika domowego".
Drukuj...
Metrowiec

1 komentarz:

Izaa pisze...

bardzo lubię to ciasto i całe wieki nie jadłam; trzeba będzie zrobić

Najpopularniejsze w tym miesiącu