środa, 25 września 2019

Pomidory faszerowane sałatką

Pomidory faszerowane sałatką
Bardzo prosty i szybki przepis, a jednocześnie bardzo smaczny. Może być przystawką, dodatkiem do drugiego dania jak i też samodzielnym, lekkim daniem na kolację.

Składniki:
  • pomidory (ilość wg potrzeby)
  • ogórek gruntowy
  • ser feta
  • szczypiorek
  • cebula (opcjonalnie)
  • oliwa lub olej
  • 2 gałązki szczypiorku
  • gałązka koperku
  • gałązka natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • syrop z agawy lub cukier
Wykonanie:
Z pomidorów ścinamy wierzchy. Wydrążamy środki, a pomidora nacinamy (nie do końca) trzykrotnie. Lekko rozchylamy. Wydrążone środki pomidorów kroimy w kostkę, podobnie jak ogórka, cebulę i ser feta. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos do polania. Miksujemy koperek, szczypiorek i natkę pietruszki z oliwą lub olejem. Doprawiamy do smaku solą , czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny oraz syropem z agawy. Smak sosu zależy od Was, jak go wyważycie. Niektórzy wolą bardziej słodki, a inni kwaśny smak. Pomidory faszerujemy sałatką i polewamy sosem.
Drukuj...
Pomidory faszerowane sałatką

1 komentarz:

Izaa pisze...

to coś dla mnie; smakowicie wygląda. Pozdrowienia ;):)

Najpopularniejsze w tym miesiącu