Składniki:
- pomidory (ilość wg potrzeby)
- ogórek gruntowy
- ser feta
- szczypiorek
- cebula (opcjonalnie)
- oliwa lub olej
- 2 gałązki szczypiorku
- gałązka koperku
- gałązka natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- syrop z agawy lub cukier
Z pomidorów ścinamy wierzchy. Wydrążamy środki, a pomidora nacinamy (nie do końca) trzykrotnie. Lekko rozchylamy. Wydrążone środki pomidorów kroimy w kostkę, podobnie jak ogórka, cebulę i ser feta. Dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos do polania. Miksujemy koperek, szczypiorek i natkę pietruszki z oliwą lub olejem. Doprawiamy do smaku solą , czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny oraz syropem z agawy. Smak sosu zależy od Was, jak go wyważycie. Niektórzy wolą bardziej słodki, a inni kwaśny smak. Pomidory faszerujemy sałatką i polewamy sosem.
Drukuj...
1 komentarz:
to coś dla mnie; smakowicie wygląda. Pozdrowienia ;):)
Prześlij komentarz