piątek, 12 lutego 2010

Polędwiczki wieprzowe a la Strogonoff

Polędwiczki wieprzowe a la Strogonoff
Bardzo lubię w mojej kuchni przygotowywać potrawy z polędwiczek wieprzowych. Jest to wdzięczny materiał do obróbki: delikatny, miękki i trudno go zepsuć. Na dodatek lubiany przez dzieci. Dlatego mój Strogonoff właśnie jest z mięsa wieprzowego, a nie z zalecanej polędwicy wołowej. Pierwszy raz Strogonoffa zrobiłam jeszcze na studiach, a obecnie pojawia się u nas najczęściej na niedzielnym obiedzie. Jeżeli robię tę potrawę jako samodzielne danie jednogarnkowe, to bardziej je rozcieńczam wodą, a jeżeli do ryżu jako drugie danie, to pozostawiam gęste. Przepisów na Strogonoffa jest całe mnóstwo, czy to w gazetach, czy w książkach kucharskich. Zasadniczo różnią się tylko dodatkami, ale to właśnie dodatki często decydują o końcowym efekcie smakowym. Ja najczęściej trzymam się wersji, z którą spotkałam się po raz pierwszy w  poradniku domowym "Gotuj z Głową" z 1995 roku. Poniżej przepis na polędwiczki wieprzowe a la Strogonoff:

Składniki:
  • 30-40 dkg polędwiczek wieprzowych
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry, a następnie w paski. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju lub oliwie. Przekładamy do innego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucamy do niej umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę dusimy i łączymy razem z mięsem. Zalewamy wodą (wody tyle, aby przykryć mięso, jeżeli ma być gęste). Parę minut gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i po chwili na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy do ryżu. Danie szybkie i smaczne. Polecam!
Polędwiczki wieprzowe a la Strogonoff

2 komentarze:

Karolcia pisze...

Ja również bardzo lubie potrawy z polędwiczek wieprzowych, ale jeszcze nie wpadłam na to, żeby wykorzystać je do Strogonoffa. Dziekuje za pomysł. Niebawem wyróbuje Twój przepis w swojej kuchni. Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Potwierdzam strogonoff jest najlepszy z wieprzowiny a z polędwicy to już najlepszy ,ja cale życie robię tylko z wieprzowiny

Najpopularniejsze w tym miesiącu