wtorek, 9 lutego 2010

Szybka pasta kanapkowa z serka topionego i szynki

Szybka pasta kanapkowa z serka topionego i szynki
Gotowe serki topione z szynką oczywiście są dostępne w każdym sklepie spożywczym, ale ilość dodanej do nich wędliny, czy innych składników smakowych (szynka, zioła itp.) jest minimalna. Kiedy więc mój niejadek był jeszcze mały, a na kanapkach chciał jeść tylko serki topione, wpadłam na pomysł wzbogacania ich dodatkowymi składnikami. Tak powstało kilka past kanapkowych, które cały czas funkcjonują w jadłospisie mojej rodziny. Wystarczy je przygotować dzień wcześniej wieczorem i schować do lodówki. Na drugi dzień rano smarujemy już gotową pastą kromki dowolnego pieczywa. W sezonie mile widziany dodatek warzywny, np. plaster pomidora, ogórka czy rzodkiewki. Ja bardzo lubię tego typu dania na śniadanie zarówno ze względu na smak, jak i na czas, który muszę poświęcić na przygotowanie. W tym wypadku trwa to parę minut. A oto przepis na szybką pastę kanapkową z serka topionego i szynki:

Składniki:
  • 1 serek topiony kostka (ja użyłam Złoty Ementaler)
  • 3-4 plastry szynki
Wykonanie:
Szynkę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do wcześniej roztartego serka topionego i gotowe.
Sami przyznacie, że robi się to danie błyskawicznie. Oczywiście można użyć każdego innego rodzaju serka np. Tylżycki, Gouda itp. Dodatki też mogą być inne, ale wtedy wychodzi nam już zupełnie inna smakowo pasta.
Szybka pasta kanapkowa z serka topionego i szynki

Brak komentarzy:

Najpopularniejsze w tym miesiącu