Składniki:
- słoik startych wcześniej ugotowanych buraków (około 1.5 szklanki)*
- 1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól do smaku
- ewentualnie kilka kropli soku z cytryny lub octu
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy starte, wcześniej ugotowane buraki. Chwilę podsmażamy i oprószamy mąką. Dokładnie mieszamy, aby mąka nie zbiła się w grudki. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą. Jeżeli buraczków wcześniej po ugotowaniu nie zakwaszaliśmy, to dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub octu.
* Ja takie ugotowane, starte i zakwaszone buraczki przygotowuję sobie jesienią do słoików na zapas. Jest to później duże ułatwienie podczas przygotowywania posiłków z dodatkiem tego warzywa. Jeżeli jednak takich buraczków nie macie, to należy je ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki zasmażane doskonale komponują się z kotletem mielonym, pieczenią, czy gulaszem. Po sałatce z buraczków, buraczki zasmażane to drugi dodatek do dań jaki najczęściej robię z tego czerwonego zdrowego warzywa.
Drukuj...
10 komentarzy:
moja mam robi tak samo; są pyszne
mam podobny przepis na buraczki jeszcze mojej babci, gotowała najlepiej na świecie:)
Uwielbiam takie buraczki!
To jeden ze smakow mojego dziecinstwa. Moja babcia takie robila :). Probowalam odtworzyc ich smak, ale bezskutecznie :(. Przy najblizszej okazji wyprobuje Twoj przepis :)
Uwielbiam buraki! :)
Hejka,
Zrobilam dzis te buraczki - ale:
- dodajac cebule podsmazana bo u mnie maja na jej punkcie fiola i tak zawsze robila moja mama
- i dodajac make ziemniaczana zamiast zwyklej bo moj maz ma intolerancje glutenu
- buraki zakwaszajac wczesniej cytryna i octem jablkowym bo zabraklo cytryny
i wszystkim smakowalo. Bez cebulki tez byloby pyszne.
Jedlis,y z ziemniakami i ze schabowym/kielbasa bezglutenowa.
Wielkie dzieki za inspiracje!
Katiko
Zrobiłam wszystko według przepisu ale niestety nie smakuje mi :( wyszły mi jakieś śmierdzące :( a szkoda bo buraczki jak najbardziej lubię. Zostanę chyba jednak przy wersji tradycyjnej na zimno...
zrobilam wyszly pycha
A można zapasteryzowac juz zasmazone ze śmietaną i mąka buraczki do słoików czy lepiej bez śmietany,mąki u później dodać?
Nie. Ja pasteryzuję buraki ugotowane, starte i lekko zakwaszone octem. Kiedy przygotujesz w ten sposób kilka słoików, to wówczas buraczki zasmażane możesz zrobić w pięć minut :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz