czwartek, 7 stycznia 2010

Ciasto miodowe z kaszą manną i polewą czekoladową

Ciasto miodowe z kaszą manną i polewą czekoladową
Smak tego ciasta zawsze kojarzył mi się z zimową pogodą. Śnieg, mróz, zawierucha - po prostu prawdziwa zima. O takiej porze roku najbardziej mi smakowało. Ciasto to jest moim kolejnym smakiem dzieciństwa, nierozerwalnie związanym z moją mamą. Na wszelkie smutki czy życiowe niepowodzenia moja mama piekła mi ten ulubiony słodki smakołyk. Wiedziała, że jego widok wywoła u mnie uśmiech i radość. Nie wiem jak to jest, ale obecnie mój niejadek podobnie jak ja w dzieciństwie uwielbia to ciasto i kiedy je piekę, gości na jego buzi taka sama dziecięca radość. U nas w domu pełni ono rolę tortu urodzinowego. Kiedy się pytam jaki tort Ci upiec na urodziny?, zawsze pada odpowiedź to ciemne ciasto z kaszą manną. A oto przepis na ciasto miodowe z kaszą manną i polewą czekoladową:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 5dkg margaryny
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier. Po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.

Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kopiaste kaszy manny*
  • 10dkg masła
  • 1.5 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną rozmieszaną z odrobiną mleka. Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta. Na wierzch dajemy czekoladową polewę, którą zawsze robię niezmiennie z dobrej jakości gorzkiej czekolady. Przepis na tę polewę znajduje się na stronie z puszystym sernikiem.
* Cztery łyżki kaszy może się komuś wydać za mało na tę ilość mleka, ale jeżeli użyjemy więcej masa wyjdzie nam po zastygnięciu gumowato-twarda. Ja taki błąd popełniłam wykonując to ciasto pierwszy raz.

36 komentarzy:

Anonimowy pisze...

mieszkam za granica i bede miala problem z zakupem sody czy jak dam proszek do pieczenia wyjdzie mi to ciasto?

Ewa pisze...

Proszek do pieczenia zawiera wodoro-węglan sodu, czyli sodę, ale oprócz tego ma jeszcze inne składniki. Owszem soda bardziej by spulchniła ciasto, ale możesz użyć zastępczo proszku. Zamiast jednej łyżeczki sody musisz dać 1.5 łyżeczki proszku. Więcej nie zalecam z powodu zbyt gorzkiego smaku w efekcie.

make up SAMOUK pisze...

bardzo dobre, jemy jeszcze ciepłe. kasza manna niesamowita. thx

Ewa pisze...

Dzięki, na ciepło jeszcze nie jadłam :)Będzie jeszcze podobne z inną masą, równie smaczne.

vilk89 pisze...

Też mam w jakimś starym notatniku podobny przepis. Już nawet zapomniałam jak smakuje, a gdy byłam mała jadaliśmy go w każde święta.

Niektóre przepisy przepisy czasem odchodzą w zapomnienie, a szkoda.

Anonimowy pisze...

witam. czy kasza może być blyskawiczna?
przepis wyglada świetnie i jak tylko skoncza sie upaly, to na pewno wyprobuje.
pozdrawiam, ola

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ola może być błyskawiczna. Ja używam zamiennie.Ciasto to rzeczywiście smakuje lepiej w chłodniejsze dni.

Anonimowy pisze...

Tu ola. juzwyprobowane i zjedzone :) dla mnie bomba. można zmieniać smak ciasta dodając różnych rodzajów miodu - ja dodałam troche gryczanego (sprzątanie szafek :D) i było go wyraźnie czuć w plackach.
Polewę czekoladową zrobiłam swoim sposobem, chyba prostszym - tabliczka czekolady i 2-3 łyżki śmietanki lub nawet mleka do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
Fajnie, że są takie wskazówki, jak o ilości kaszy etc, bo faktycznie patrząc na konsystencję zaraz po dodaniu kaszy, można pomyśleć, że 4 łyżki to za mało, ale nie, to jest odbra ilość :)
następnym razem na pewno spobuje na cieplo!
pozdrawiam, ola

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ola bardzo mi miło, że ciasto smakowało, proponuję Ci wypróbować bardzo podobne ale z masą serową. Myślę, że też przypadło by Ci do gustu-spody te same, a inna masa. Te oba ciasta to można powiedzieć, że są nasze rodzinne :)Wszyscy je uwielbiamy. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Jak duzej blaszki uzywac? Nie chce zgadywac :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Moja blaszka ma wymiary 24cm/28cm.

Anonimowy pisze...

Witam :D
Ciasto wygląda bardzo smakowicie i już zabieram się za pieczenie :D
A moje pytanie: ile ciasta wychodzi mniej-więcej?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ja piekę na blaszce o wymiarach 24/28cm. Mniej-więcej wychodzi z niej ok.12 porcji ciasta. Można też upiec na większej blaszce, blaty ciasta będą wtedy cieńsze.

Asia pisze...

Rzeczywiście ciasto jest przepyszne! Bardzo polecam ten przepis. Jedyne co mnie kosztowało trochę nerwów to rozwałkowanie warstw ciasta- chyba dodałam za dużo miodu, bo strasznie się kleiło - do rąk, do wałka, do papieru do pieczenia -dramat. Ale po posypaniu rąk, wałka i papieru mąką problem na szczęście zniknął. Polecam -ciasto wyszło wspaniałe. Rzeczywiscie najlepsze jest następnego dnia - bo warstwy na początku wydają się zbyt suche, ale przez noc krem z kaszy mannej je pięknie rozmiękcza. Dziękuję za super przepis :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Asiu dziękuję za miłe słowa dla mojego ciasta:) Co do klejenia się to trafiłaś w dziesiątkę, należy podsypać wałek mąką. Kleistość ciasta zależy nie tylko od ilości miodu, ale też od mąki, kiedy jest bardziej "sucha" nie będzie takich kłopotów przy rozwałkowywaniu.
Asiu jeżeli zasmakowało Ci ciasto z kaszą manną, to spróbuj też wersji tego ciasta z masą serową. Pozdrawiam :)

Beti2585 pisze...

Witajcie!
Piekę to ciasto po raz drugi z czystym sumieniem mogę stwierdzić że jest rewelacyjne! Polecam serdecznie. Pozwolę sobie również podsunąć Wam radę jak pozbyć się grudek w masie w przypadku kiedy się zrobią- ja w celu ich rozbicia używam blendera i masa jest super jednolita.
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych wypieków.
Beti

Anonimowy pisze...

Jak tylko zobaczyłam nazwę to od razu poczułam zapach tego ciasta. Aż się łezka w oku kręci jak sobie człowiek przypomni jak będąc pięcioletnim szkrabem wykradał masę z miski. Od razu lecę na zakupy i zabieram się za pieczenie! Dzięki za przypomnienie tego ciasta! Rewelacja.

Anonimowy pisze...

niestety ja nie wiem jak je zrobić - rozpuściłam cukier i miód i zrobił się twardy jak kamień zanim wystygnął na tyle, by móc go zagniatać (miałam wątpliwości co do 5 dkg margaryny)- powstały twarde grudy i cała mieszanka poszła do kosza ;-( nie wiem, co zrobiłam źle; podajcie wskazówki, jak je zagniatać

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Anonimowy, należy rozpuścić miód z cukrem i margaryną lub jak wolisz z masłem. Możesz zagnieść kiedy rozpuszczone składniki są lekko ciepłe. Sam rozpuszczony miód po wystudzeniu rzeczywiście może stwardnieć, ale z masłem czy margaryną już nie. Ewentualnie zastosuj miód bardzo płynny, wtedy nie będziesz już musiała go rozpuszczać. Ilość tłuszczu - 5 dkg jest w tym cieście wystarczająca, ale jeżeli nie chce Ci się zagnieść zawsze możesz dodać trochę więcej. Powodzenia przy kolejnej próbie :) Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam a jakiej konsystencji ma być masa?? bo wzięłam się za to apetyczne cudo ale mam wrażenie,że wyszła mi zbyt rzadka . Pozdrawiam

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale miałam awarię internetu. Masa w miarę stygnięcia gęstnieje. Rzeczywiście tuż po ugotowaniu wydaje się zbyt rzadka.

Anonimowy pisze...

Ciasto rewelacyjne. Polecam wszystkim ten przepis. Udało mi się go zrobić bez problemu, a kucharka ze mnie kiepska :) gorąco polecam.

Anonimowy pisze...

ja ostatnio nasączyłam placki herbatą gorzką z cytryną, było jeszcze lepsze miekkie i mokre - rozpływało się w ustach. W internecie takie nasączane nazywa sie stefanka. :)

Anonimowy pisze...

Przecież tego ciasta jest dużo za mało!! JAk ja je mam rozprowadzić po brytfance??????????????

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ilość ciasta jest w sam raz na blaszkę o wielkości 24/28cm. W przypadku większej blaszki należy cieniej rozwałkować ciasto.

Anonimowy pisze...

Ciasto faktycznie jest pyszne! Ja dodatkowo kazdy blat najpierw posmarowalam dzemem (najlepiej jsk dżem jest bardziej kwaśny) pycha;)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Anonimowy ja też czasami smaruję blaty powidłami śliwkowymi.

Anonimowy pisze...

Tylko 5 dkg margaryny do ciasta, nia ma tam bladu ? Chciałabym zrobić takie ciasto ale ta ilosć tłuszczu wydaje mi się za mała

pozdrawiam

gra

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Gra zgadza się, to nie jest błąd tylko 5 dkg margaryny lub masła. Uwierz mi ta ilość wystarcza.

Anonimowy pisze...

Polecam pod masę posmarować ciasto powidłem. Rewelacja

Anonimowy pisze...

Do masy mozna dodac maly kieliszek alkoholu ,wtedy smakuje jeszcze przepyszniej:)polecam!!!!

Anonimowy pisze...

Jezeli miod z cukrem i tluszczem jest zbyt gesty polecam dodac 1/3 szklamki zimnego mleka. Miod szybciej wystyga, jest plynny, a i ciasto pulchniejsze. Druga rzecz, jezeli uzywacie piekarnika z teroobiegiem to zozgrzejcie go do okolo 180 i pieczenie jednej warstwy trwa okolo 5-7 min, jak tylko troche go jednolicie zarumieni, jest gotowe. W tem sposob ciasto nie stwardnieje. Stare, wyprobowane, rady mojej mamy :)
Smacznego

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Dziękuję za rady, takie od mam i babć są bezcenne :)

Anonimowy pisze...

Od Katiko
Hej, zrobilismy wczoraj to ciasto z moim bratem. I...
1. Ropzuscilam 3/4 szklanku cukru (125ml) i miod w masle. Zanim calkowicie wystyglo - tzn. Gdy bylo jeszcze cieple dodalismy jajka i wymieszalismy.
2. 3 szklanki maki pelnoziarnistej wymieszalismy wczesniej z proszkiem i polaczylismy z masa jajkowo-tluszczowa. Wyszla super klejaca sie, gesta maz. Popodsypywalismy maki az zaczelo sie to dobrze ugniatac i odchodzic od rak. Tj. calkowita ilosc uzytej maki to jakies 350g.
Jak widac kazda szklanka inna wiec ja wole jednak wage. Ciasto latwo sie rozwalkowalo przy tych prpoprcjach.
3. Ciasto pieklismy 13min na 3 poziomach, w tym 10 - w 180C grzejac gora/dol i 3 min z termoobiegiem. Wyszly chrupiace herbatniki.
4. Kasze uzylismy z poprzedniego dnia. Byla gotowana na podobnych proporcjach tyle, ze z dodatkiem smietanki a nie masla. Masla tylko 1 lyzka.
5. Polewa wyszla nam maziowata, wiec jednak poelcam ja robic w goracej kapieli.
10. Mimo tych zmian ciasto wyszlo rewelacyjne. Dzis juz nic nie zostalo :)

Thx, Katiko

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ja zawsze używam do odmierzania składników tradycyjnej szklanki czyli w przypadku 1 szkl. mąki będzie to 170g.

Anonimowy pisze...

Dziś zrobię to ciasto,szukałam kiedyś przepisu,ale nie mogłam znaleźć, bo nie chciałam być rozrzutna i robić z 8 jaj. oprócz orzechowca to moje ulubione ciasto. Nie mogę się doczekać,dzięki

Najpopularniejsze w tym miesiącu