tag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post6197888893348969493..comments2023-12-14T12:08:06.289+01:00Comments on Smaczniutkie.pl: Ciasto miodowe z kaszą manną i polewą czekoladowąEwahttp://www.blogger.com/profile/12307817420273802777noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-61014850407276987902017-12-20T10:09:54.247+01:002017-12-20T10:09:54.247+01:00uwaga ..bardzo ważne..do kremu z grysiku polecam d...uwaga ..bardzo ważne..do kremu z grysiku polecam dodać aromat rumowy albo prawdziwy mocny rum..wg smaku własnegoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-13579639756789104692015-01-13T08:20:28.746+01:002015-01-13T08:20:28.746+01:00Kasiu, dzięki. U mnie też tak znika :)Kasiu, dzięki. U mnie też tak znika :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-14392022986304778082015-01-12T20:45:39.539+01:002015-01-12T20:45:39.539+01:00Kasia
Naprawdę pyszne ciasto. Moja mama bardzo ch...Kasia <br />Naprawdę pyszne ciasto. Moja mama bardzo chciała je spróbowac bo słyszała od znajomej o tym przepisie . No i siostra wyszukała je. Ciasto zniknęłol zaraz po podaniu ;-).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-12135001199681324482013-10-20T14:14:37.339+02:002013-10-20T14:14:37.339+02:00Dziś zrobię to ciasto,szukałam kiedyś przepisu,ale...Dziś zrobię to ciasto,szukałam kiedyś przepisu,ale nie mogłam znaleźć, bo nie chciałam być rozrzutna i robić z 8 jaj. oprócz orzechowca to moje ulubione ciasto. Nie mogę się doczekać,dziękiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-68380174178086030362013-05-17T10:50:51.365+02:002013-05-17T10:50:51.365+02:00Ja zawsze używam do odmierzania składników tradycy...Ja zawsze używam do odmierzania składników tradycyjnej szklanki czyli w przypadku 1 szkl. mąki będzie to 170g. Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-84282836528436071592013-05-05T17:52:44.302+02:002013-05-05T17:52:44.302+02:00Od Katiko
Hej, zrobilismy wczoraj to ciasto z moim...Od Katiko<br />Hej, zrobilismy wczoraj to ciasto z moim bratem. I...<br />1. Ropzuscilam 3/4 szklanku cukru (125ml) i miod w masle. Zanim calkowicie wystyglo - tzn. Gdy bylo jeszcze cieple dodalismy jajka i wymieszalismy. <br />2. 3 szklanki maki pelnoziarnistej wymieszalismy wczesniej z proszkiem i polaczylismy z masa jajkowo-tluszczowa. Wyszla super klejaca sie, gesta maz. Popodsypywalismy maki az zaczelo sie to dobrze ugniatac i odchodzic od rak. Tj. calkowita ilosc uzytej maki to jakies 350g.<br />Jak widac kazda szklanka inna wiec ja wole jednak wage. Ciasto latwo sie rozwalkowalo przy tych prpoprcjach.<br />3. Ciasto pieklismy 13min na 3 poziomach, w tym 10 - w 180C grzejac gora/dol i 3 min z termoobiegiem. Wyszly chrupiace herbatniki.<br />4. Kasze uzylismy z poprzedniego dnia. Byla gotowana na podobnych proporcjach tyle, ze z dodatkiem smietanki a nie masla. Masla tylko 1 lyzka.<br />5. Polewa wyszla nam maziowata, wiec jednak poelcam ja robic w goracej kapieli.<br />10. Mimo tych zmian ciasto wyszlo rewelacyjne. Dzis juz nic nie zostalo :)<br /><br />Thx, KatikoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-90046670904140855522012-12-21T20:10:09.546+01:002012-12-21T20:10:09.546+01:00Dziękuję za rady, takie od mam i babć są bezcenne ...Dziękuję za rady, takie od mam i babć są bezcenne :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-37651937365179390502012-12-21T16:42:02.154+01:002012-12-21T16:42:02.154+01:00Jezeli miod z cukrem i tluszczem jest zbyt gesty p...Jezeli miod z cukrem i tluszczem jest zbyt gesty polecam dodac 1/3 szklamki zimnego mleka. Miod szybciej wystyga, jest plynny, a i ciasto pulchniejsze. Druga rzecz, jezeli uzywacie piekarnika z teroobiegiem to zozgrzejcie go do okolo 180 i pieczenie jednej warstwy trwa okolo 5-7 min, jak tylko troche go jednolicie zarumieni, jest gotowe. W tem sposob ciasto nie stwardnieje. Stare, wyprobowane, rady mojej mamy :)<br />SmacznegoAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-16388362344078424112012-07-10T20:09:15.328+02:002012-07-10T20:09:15.328+02:00Do masy mozna dodac maly kieliszek alkoholu ,wtedy...Do masy mozna dodac maly kieliszek alkoholu ,wtedy smakuje jeszcze przepyszniej:)polecam!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-1414480569568221302012-03-29T20:22:41.833+02:002012-03-29T20:22:41.833+02:00Polecam pod masę posmarować ciasto powidłem. Rewel...Polecam pod masę posmarować ciasto powidłem. RewelacjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-37776570238720688352012-02-17T08:20:15.609+01:002012-02-17T08:20:15.609+01:00Gra zgadza się, to nie jest błąd tylko 5 dkg marga...Gra zgadza się, to nie jest błąd tylko 5 dkg margaryny lub masła. Uwierz mi ta ilość wystarcza.Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-78607495181175478122012-02-17T08:16:12.557+01:002012-02-17T08:16:12.557+01:00Tylko 5 dkg margaryny do ciasta, nia ma tam bladu ...Tylko 5 dkg margaryny do ciasta, nia ma tam bladu ? Chciałabym zrobić takie ciasto ale ta ilosć tłuszczu wydaje mi się za mała <br /><br />pozdrawiam <br /><br />graAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-79592162026284011082012-02-13T11:07:55.308+01:002012-02-13T11:07:55.308+01:00Anonimowy ja też czasami smaruję blaty powidłami ś...Anonimowy ja też czasami smaruję blaty powidłami śliwkowymi.Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-27517953251802039272012-02-12T16:34:23.508+01:002012-02-12T16:34:23.508+01:00Ciasto faktycznie jest pyszne! Ja dodatkowo kazdy...Ciasto faktycznie jest pyszne! Ja dodatkowo kazdy blat najpierw posmarowalam dzemem (najlepiej jsk dżem jest bardziej kwaśny) pycha;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-82204848455814948672012-01-27T18:38:30.039+01:002012-01-27T18:38:30.039+01:00Ilość ciasta jest w sam raz na blaszkę o wielkości...Ilość ciasta jest w sam raz na blaszkę o wielkości 24/28cm. W przypadku większej blaszki należy cieniej rozwałkować ciasto.Ewa Smaczniutkie.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-47460440934417109282012-01-27T14:34:36.567+01:002012-01-27T14:34:36.567+01:00Przecież tego ciasta jest dużo za mało!! JAk ja je...Przecież tego ciasta jest dużo za mało!! JAk ja je mam rozprowadzić po brytfance??????????????Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-31578621990473796292011-12-31T12:39:44.186+01:002011-12-31T12:39:44.186+01:00ja ostatnio nasączyłam placki herbatą gorzką z cyt...ja ostatnio nasączyłam placki herbatą gorzką z cytryną, było jeszcze lepsze miekkie i mokre - rozpływało się w ustach. W internecie takie nasączane nazywa sie stefanka. :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-33393937103609753332011-12-27T07:58:17.643+01:002011-12-27T07:58:17.643+01:00Ciasto rewelacyjne. Polecam wszystkim ten przepis....Ciasto rewelacyjne. Polecam wszystkim ten przepis. Udało mi się go zrobić bez problemu, a kucharka ze mnie kiepska :) gorąco polecam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-61963108939034602852011-11-28T19:21:53.176+01:002011-11-28T19:21:53.176+01:00Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale miałam a...Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale miałam awarię internetu. Masa w miarę stygnięcia gęstnieje. Rzeczywiście tuż po ugotowaniu wydaje się zbyt rzadka.Ewa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-55477884425129930052011-11-28T17:19:40.961+01:002011-11-28T17:19:40.961+01:00Witam a jakiej konsystencji ma być masa?? bo wzięł...Witam a jakiej konsystencji ma być masa?? bo wzięłam się za to apetyczne cudo ale mam wrażenie,że wyszła mi zbyt rzadka . PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-86191013072928893102011-09-28T18:57:42.322+02:002011-09-28T18:57:42.322+02:00Anonimowy, należy rozpuścić miód z cukrem i margar...Anonimowy, należy rozpuścić miód z cukrem i margaryną lub jak wolisz z masłem. Możesz zagnieść kiedy rozpuszczone składniki są lekko ciepłe. Sam rozpuszczony miód po wystudzeniu rzeczywiście może stwardnieć, ale z masłem czy margaryną już nie. Ewentualnie zastosuj miód bardzo płynny, wtedy nie będziesz już musiała go rozpuszczać. Ilość tłuszczu - 5 dkg jest w tym cieście wystarczająca, ale jeżeli nie chce Ci się zagnieść zawsze możesz dodać trochę więcej. Powodzenia przy kolejnej próbie :) PozdrawiamEwa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-79913677593116494942011-09-28T15:15:00.384+02:002011-09-28T15:15:00.384+02:00niestety ja nie wiem jak je zrobić - rozpuściłam c...niestety ja nie wiem jak je zrobić - rozpuściłam cukier i miód i zrobił się twardy jak kamień zanim wystygnął na tyle, by móc go zagniatać (miałam wątpliwości co do 5 dkg margaryny)- powstały twarde grudy i cała mieszanka poszła do kosza ;-( nie wiem, co zrobiłam źle; podajcie wskazówki, jak je zagniataćAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-41197451185441751992011-09-22T15:22:19.479+02:002011-09-22T15:22:19.479+02:00Jak tylko zobaczyłam nazwę to od razu poczułam zap...Jak tylko zobaczyłam nazwę to od razu poczułam zapach tego ciasta. Aż się łezka w oku kręci jak sobie człowiek przypomni jak będąc pięcioletnim szkrabem wykradał masę z miski. Od razu lecę na zakupy i zabieram się za pieczenie! Dzięki za przypomnienie tego ciasta! Rewelacja.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-88162885804906455972011-07-25T12:30:33.423+02:002011-07-25T12:30:33.423+02:00Witajcie!
Piekę to ciasto po raz drugi z czystym s...Witajcie!<br />Piekę to ciasto po raz drugi z czystym sumieniem mogę stwierdzić że jest rewelacyjne! Polecam serdecznie. Pozwolę sobie również podsunąć Wam radę jak pozbyć się grudek w masie w przypadku kiedy się zrobią- ja w celu ich rozbicia używam blendera i masa jest super jednolita.<br />pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych wypieków.<br />BetiBeti2585https://www.blogger.com/profile/03525751447230403819noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-18777380885679124352011-05-29T10:48:37.744+02:002011-05-29T10:48:37.744+02:00Asiu dziękuję za miłe słowa dla mojego ciasta:) C...Asiu dziękuję za miłe słowa dla mojego ciasta:) Co do klejenia się to trafiłaś w dziesiątkę, należy podsypać wałek mąką. Kleistość ciasta zależy nie tylko od ilości miodu, ale też od mąki, kiedy jest bardziej "sucha" nie będzie takich kłopotów przy rozwałkowywaniu. <br />Asiu jeżeli zasmakowało Ci ciasto z kaszą manną, to spróbuj też wersji tego ciasta z masą serową. Pozdrawiam :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.com