poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kruche ciastka maszynkowe

Kruche ciastka maszynkowe
Zapach pieczonego ciasta lub ciasteczek w domu, to dla mnie rzecz bezcenna. Najbardziej takie chwile są mile widziane jesienią i zimą, kiedy mamy ochotę bardziej na pobyt w domu niż wyjście na zewnątrz na przejmujący deszcz, czy śnieżycę. Ciepło domu, kubek gorącej herbaty, ciasteczko na talerzyku, książka na kolanach lub jak ktoś posiada ciepły, puszysty kot - to dla mnie idealna chwila :) Dlatego o takiej porze roku częściej niż wiosną, czy latem lubię piec ciasteczka. Takie znane, ze starych przepisów, jak i te nowe dopiero co wypróbowywane. Dzisiaj zaprezentuję bardzo stary przepis na ciasteczka maszynkowe. Proszę się nie obawiać, że obecnie nie dostaniemy specjalnej przystawki do w/w ciasteczek. Producenci elektrycznych maszynek do mielenia mięsa wychodzą na przeciw oczekiwaniom swoich klientów i takie przystawki znajdują się w wyposażeniu dodatkowym niektórych modeli. Poniżej prezentuję przepis na kruche ciastka maszynkowe:

Składniki:
  • 1/2 kg mąki krupczatki (ja daję połowę tortowej, połowę krupczatki)
  • 1 kostka masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem tworząc kulę. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie po kawałku ciasta wkładamy do maszynki do mielenia mięsa z przystawką na ciastka i wyciskamy, nadając kształt kół lub "linijek" jak nazywają je moje dzieci. Metody wyciskania ciastek są dwie. Jedna polega na wyciśnięciu długiej linii i dopiero później tniemy nożem na mniejsze kawałki lub od razu przy wychodzeniu ciasta z maszynki odcinamy małe kawałki. Ta druga metoda bardziej sprawdza się przy użyciu ręcznej maszynki do mielenia, przy elektrycznej ciasto zbyt szybko wychodzi i trudno jest od razu ucinać odpowiedniej długości ciasteczka. Ciastka umieszczamy na blasze i pieczemy w 180 C na złoty kolor. Z tego przepisu uzyskujemy ciastka bardzo kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.
Ten stary, babciny przepis na ciasteczka maszynkowe może być prostą i dobrą propozycją na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Drukuj...
Kruche ciastka maszynkowe

7 komentarzy:

mysza75 pisze...

Ciacha mojego dzieciństwa, uwielbiam :-)

Anonimowy pisze...

Nie mam maszynki:-(
Czy mogę ją zastąpić szprycą do dekoracji czy ciasto jest zbyt twarde?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Jeżeli szpryca jest metalowa to może się udać. Ciasto nie jest bardzo twarde, ale i też nie bardzo miękkie.

Iwona pisze...

Z przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Pozdrawiam! http://pychotka23.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

Anonimowy pisze...

Można zamiast masła dać margarynę? Chętnie bym się skusiła ale nie chce mi się gonić po masełko ��

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Można :)

Anonimowy pisze...

Super przepis. Ciastka faktycznie kruche, chrupiące;) Jedynie dałabym więcej cukru bo moje wyszły za mało słodkie. I od razu lepiej zrobic 2 porcje bo ciasteczek wyszło mało - u mnie tylko 2 blaszki.

Najpopularniejsze w tym miesiącu