Składniki:
Masa serowa:
- 60 dkg sera zmielonego
 - 20 dkg cukru pudru
 - 15 dkg masła
 - 5 jajek
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
- 25 dkg maku sparzonego i zmielonego
 - 20-30 dkg cukru
 - 4 jajka
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 5 dkg masła
 - olejek migdałowy
 - bakalie
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- rodzynki
 - rum
 - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżki mleka
 - 1/4 kostki masła
 
Żółtka z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy ser, a na koniec stopione masło. Razem wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i pianę z białek. Jeszcze raz razem delikatnie łączymy.
Wykonanie masy makowej:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do nich mak wcześniej sparzony i dwukrotnie zmielony. Następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, bakaliami, stopionym masłem, olejkiem i na koniec z ubitą pianą z białek.
Wykonanie całości:
Do wysmarowanej tłuszczem foremki wkładamy na przemian trochę łyżek masy serowej, trochę makowej lub całą masę makową, a na nią serową. Pieczemy w 190°C około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową wymieszaną z rodzynkami nasączonymi dobę w rumie. Przepis na wykonanie polewy czekoladowej znajduje się we wpisie z puszystym sernikiem.


8 komentarzy:
ja bardzo lubię takie ciasto serowo-makowe...;):) a z tymi rodzynkami fajny pomysł...;) pozdrawiam
mmm, oplułam monitor. brzmi super! koniecznie do wypróbowania! A póki co... podrzuć kawałek, proszę;)
Podrzuciłabym, ale niestety zjedzone. Pozdrawiam
Świetne ciasto! Rodzynki super dekoracyjne:)
...wygląda apetycznie...czy można dodać gotową masę makową?...pozdrawiam...
Tati nigdy nie robiłam z gotową masą makową, ale myślę, że tak. Musiałabyś jednak dodać pozostałe składniki wymienione przez mnie, głównie chodzi mi o jajka, bo bakalie to zapewne są już w tej masie obecne.
witam, a na jak dużą blaszkę podane są składniki do tego ciasta?
Używam blaszki o wymiarach 24/28 cm.
Prześlij komentarz