Składniki:
- boczek surowy (mój miał 60 dkg)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
- 1/2 przyprawy do gyrosa
- 1 liść laurowy
- 2 owoce jałowca (rozgniecione)
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej lub oliwa
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 45-60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość.
Tak upieczony boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj użytych ziół i przypraw oczywiście zależy od upodobań i gustów. Ja podałam przykładowe, które najczęściej sama stosuję. Myślę, że taki boczek zasmakuje nie tylko panom, ale i panie też się na niego skuszą, tym bardziej, jeżeli uda się kupić ładny kawałek z małymi przerostami tłuszczu (dla niektórych, to wtedy nie jest już boczek :) ). Boczek w ten sposób przygotowany jest bardzo aromatyczny, podobnie jak smalec, który powstaje podczas pieczenia i którego używamy do smarowania pieczywa. Boczek podaję często z chrzanem, ćwikłą, marynatami i różnymi sosami, które jeszcze będę prezentowała na swoim blogu.
65 komentarzy:
zapisuję i na pewno zrobią bo wygląda pysznie...;)
Izaa, dzięki :) Daj znać jak smakowało.
Dziś będę robiła kurczaka pieczonego w ziołach z tego przepisu
przyszne ale polecam odrobine mniej czosnku
Polecam
Wojtku, cieszę się że boczek smakował. Przepis ten jest bardzo elastyczny jeżeli chodzi o ilość ziół i czosnku. Można użyć mniej, więcej lub tyle ile podałam, a wszystko jak wiadomo to rzecz gustu. Pozdrawiam
Robiłam boczuś kilka razy. Przepyszny. Nawet moja Teściowa pochwaliła ze taki dobry.
Bardzo mnie cieszą takie komentarze :)
paste zrobilem zupelnie inna: ) proponuje dno naczynia posmarowac jakims tluszczem, wtedy na pewno nam nie przywrze. przydala mi sie info ile go piec :D pozdr:)
Anonimowy mam nadzieję, że smakowało. Pastę można oczywiście dowolnie korygować wg swoich gustów smakowych :)
Wygląda pysznie, właśnie szukałam przepisu na pieczony boczek, bo mój jakoś się nie sprawdza:(, więc myślę, że tym razem się uda. Pochwalę się po upieczeniu. Pozdrawiam
Agata
Daj znać, czy smakował ?
właśnie jestem po przygotowaniu pięknego kawała boczku,zrobiłem marynatę wg przepisu,natarłem boczek i odstawiłem do lodówki
jutro po kolacji podzielę się smakowitym /mam nadzieje / komentarzem
pozdrawiam
Piotr z Krakowa
Piotrze liczę tylko na smakowity komentarz :)
Boczek wyszedł bardzo smaczny, trafił mi się tłusty kawałek, ale mimo to wszystkim smakował w takim wykonaniu, naprawdę polecam:)
Pozdrawiam Agatini
Agatini bardzo cieszy mnie Twój komentarz :)
a w czym pieczecie?
W naczyniu żaroodpornym, w piekarniku.Można też w rękawie,ale pod koniec pieczenia należy go rozciąć.
w żaroodpornym z pokrywką?
Ja piekę bez pokrywki.
Witam kochana,
Mam pytanie dotyczące ustawienia piekarnika, zawsze popełniam błędy:)
z termoobiegiem czy bez ?
Piekę bez termoobiegu z nastawieniem grzania z góry.
super przepis, mimo ze dopiero sie boczek marynuje w ziolach w lodowence, czuje ze bedzie to wspanialy! Prostota w swojej istocie jest najwspanialsza. Dziekuje i pozdrawiam!
Bardzo mi miło. Tez uważam, że proste dania smakują najlepiej :)
Zaryzykowałam zrobiłam dokładnie jak w przepisie i wyszedł rewelacyjny pyszniutki. Pozostanie już na zawsze u mnie w głównych przepisach. Bardzo dziękuję.
pozdrawiam
Aśka
Przepis super. Naprawdę palce lizać!!
POLECAM!!
Dzisiaj zaczynam taki robić.
Wszystko pieknie i ladnie tylko prosilbym bardzo o dokladniejsze instrukcje na temat pieczenia(jaka temp. i jak dlugo) dzieki i pozdrawiam
przepraszam bardzo za szybko przeczytalem i nie zauwazylem instrukcji na temat pieczenia przepraszam jeszcze raz i zmykam do marynowania
Anonimowy nic nie szkodzi:) Daj znać jak wyszedł efekt końcowy.
mój wyszedł super. a jaki zapach czosnku w całym mieszkaniu. super przepis
boczus wyszedl pyszny z tym ze dodalem jeszcze w polowie pieczenia troszeczke smalcu[ze wzgledu na to ze boczek ktory mialem byl bardzo chudy]i jedna duza cebule po wszystkim oprocz pieczonego boczku mialem tez pyszny smalczyk z cebulka
Wspaniały boczuś-uwielbiam :=)
milo tylko ze ja mam boczek z dzika do tego dosc chudy i nie wiem czy dolozyc sloniny cz smalcu bede piekl chyba w rekawie zeby nie wysechl
Anonimowy, jeżeli jest bardzo chudy to rzeczywiście lepiej piec w rękawie i dodatkowo możesz pod boczek położyć kilka plastrów słoniny.
Właśnie my też postanowiliśmy zrezygnować z kupna wędlin na rzecz smacznego domowego jedzenia.
Ma znaczenie to czy boczek jest ze skórą czy bez ??
Nie ma znaczenia :)
przepis niezły, a najwazniesze, że nie ma tu żadnych bulionowych kostek/chemiczna ochyda/ ani veget z glutaminianami/rakotworcze/, mysle ,że przyprawa do mięsa pieczonego też jest naturalna, a zatem super
Dziękuję, tak przyprawa jest bez wzmacniaczy. Zrobiona jest przeze mnie (na podstawie składników jednej z przypraw markowej firmy).
Mam pytanie czy jak boczek będzie miał 2 kg to trzeba przedłużyć czas pieczenia z góry dziękuje
Tak czas pieczenia należy wydłużyć. Jeżeli boczek jest cienki to niewiele dłużej, a jeżeli grubszy to należy piec nawet około 90 minut.
Ja dzisiaj zamarynowałem boczek wg. Twojego przepisu. Jedyny wyjątek jaki zamierzam zrobić to zrolować ten boczuś. Zawsze tak robiłem więc i tym razem będzie powiązany sznurkami ;) Widzę tu wiele pytań co do sposobu pieczenia. Jeżeli ktoś, tak jak ja, ma opcję w piekarniku termosondy, to pieczemy w temperaturze 180 stopni ( grzanie tylko od góry ) do momentu aż wewnątrz boczku będzie temperatura ok 75 stopni. Boczek wychodzi wtedy bardzo soczysty ( jeżeli ma być suchszy, to przy 80 stopniach też będzie smaczny).
Boczek zamarynowany i juz nie moge sie doczekać jak bedzie smakował i jeszcze sie zastanawiam czy schab tez mozna zrobic w ten sposob ?; pozdrawiam
Schabu w ten sposób nie robiłam, ale robiłam karczek i jest on równie smaczny jak boczek. Na schab mam inny sposób-marynuję go w specjalnej zalewie przez kilka dni, aby nie wyszedł zbyt suchy, co w przypadku schabu zdarza się dość często.
To będzie mój pierwszy pieczony boczek, po przeczytaniu takiej ilości pozytywnych komentarzy - zaufam Tobie i ja! :)
Boczus prxepyszny! dzieki za przepis i pozdrawiam
BARDZO DOBRY BOCZEK
No takiego boczku to juz wieki nie jadlam!
Naprawdę super ten boczek "miodzio". Zastanawiam się czy ta marynata sprawdzi się z karkóweczką na grilla?
bardzo dobry ten boczuś,już go robiłem i dzisiaj znowu robię.polecam.DANIEL
Witam zapeklowałem boczek wedle zaleceń i zostawiam do jutra, już mi ślinka leci na samą myśl.Pozdrawiam i dzięki za przepis :)
1/2 przyprawy ale całego opakowania ? bo jest to nie sprecyzowane
Oczywiście 1/2 łyżeczki :) Muszę poprawić.
Witam trzeci rock korzystam z rego przepisu jest rewelacyjny,Zycze wszystkim smacznego:):):)
Gdy zrobiłam pierwszy raz wg przepisu,wyszedł mi bardzo pikantny ,mimo że tą ilością przypraw obłożyłam prawie 2 kg boczek :)
Gdy zmniejszyłam ilość przyprawy do pieczonego i gyrosa,to jest już ok .A teraz widzę że jest błąd w przepisie :D
Ja dodaję więcej czosnku,więcej papryki i tymianku.No i soli też .
Teraz ,na święta marynował mi się 2 dni - rozpływał się w buzi po upieczeniu :)
Szczęśliwego Nowego Roku :)
W zupełności się zgodzę. Teraz jeżeli chce się jeśc zdrowo ale też smacznie to tylko mięsa pieczone/gotowane w domu. Teraz własnie szukam fajnego przepisu na boczek - bo moja Pani za boczkiem nie przepada - ale ten spróbuję zrobic
Urban, jeżeli kupisz boczek bardzo "chudy" to myślę, że z tego przepisu i Twojej Pani może zasmakuje :)Ja go bardzo lubię :)
Nie wiem ale jak tylko nadchodzi jesień strasznie mam ochotę na pieczone mięsa. A zamiast przyprawy do gyrosa dodam curry
Prosto, szybko i pysznie. Świetna i na kanapki i jako danie główne. Przyznam, że obawiałam się o wątroby moich starszych gości, niektórzy miewają przeciążenia wątroby, nie powinni więc jeść boczku, lecz tłuszczyk się wytopił. Ciocia wzięła swój Essentix na wspomaganie wątroby i zjadła dokładkę i spisała przepis. Nie narzekała na jakiekolwiek bóle wątroby. Zatem ten przepis smaczny i zdrowy. Na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam
P.Ewo właśnie upiekłam taki boczuś i jest pyyyyychaaaa.Aromat na całą klatkę schodową,sąsiadom aż ślinka cieknie.Z pewnością zagości na moim stole częściej
Miło mi to czytać :) A zapach w trakcie pieczenia rzeczywiście cudny.
hej ja właśnie znalazłem ten przepis i zrobiłem mięso w marynacie ,a co wyjdzie dalej to się okaże,pa pozdrawiam.
ja tam nic nie czuję ,
Czy 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego i 1/2 przyprawy gyros to po pół opakowania tych przypraw czy po 1/2 łyżeczki?
Właśnie robię marynatę i już się nie mogę doczekać pieczenia i efektu końcowego.
Prześlij komentarz