wtorek, 26 marca 2013

Mazurek bakaliowo-wiśniowy - najlepszy jaki znam

Mazurek bakaliowo-wiśniowy - najlepszy jaki znam
Święta sprzyjają poszukiwaniom nowych przepisów. Panie domu chcą w te dni "błysnąć"przed domownikami i gośćmi czymś nowym, a zarazem smacznym. Dlatego oprócz dań "pewniaków", które zawsze muszą się pojawić na naszym świątecznym stole, stawiamy też na pyszne dania zrobione po raz pierwszy na tę okazję. Mój mazurek bakaliowo-wiśniowy to "pewniak", który piekę nie tylko na święta, ale także i na inne okazje - cała rodzina go uwielbia. Zachęcam więc Was do spróbowania tego przepisu. Potraktujcie ten wypiek jako nowość i eksperyment kulinarny na zbliżające się święta, a na pewno nie pożałujecie. Przepis na mój mazurek bakaliowo-wiśniowy znajdziecie poniżej:

Składniki ciasta:
  • 45 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • sok z połówki cytryny*
  • skórka starta z całej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 20 - 30 dkg bakali (rodzynki, orzechy. daktyle, morele, migdały itp.)
  • wiśnie z konfitury (najlepiej własnego wykonania)
Składniki polewy:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 15 dkg roztopionego masła
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy z rantem na blaszkę. Pieczemy w 180 C na jasno złoty kolor. Na podpieczony spód wykładamy bakalie i wiśnie z konfitury.

Wykonanie polewy:
Ucieramy żółtka z cukrem do białości i następnie nadal ucierając robotem na wolnych obrotach wlewamy wolnym strumieniem roztopione, przestudzone masło. Polewa zwiększy swoją objętość. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto z bakaliami i wiśniami oraz zapiekamy 10-15 minut. Mazurek ten jest dość słodki pomimo małej ilości użytego cukru w cieście. Słodycz zdecydowanie nadają bakalie, wiśnie jak i polewa. Niestety nie powinniśmy zmniejszać ilości cukru w polewie, gdyż jest ona istotna w konsystencji ciasta po upieczeniu. Polewa ta po zapieczeniu tworzy z wierzchu chrupką skorupkę, a w środku pozostaje płynno-ciągliwa i tak właśnie ma być.

* Pomijam czasami dodatek soku z cytryny, gdyż powoduje on twardnienie ciasta.
Niekiedy mazurek ten robię w tortownicy o średnicy 24 cm i wówczas zmniejszam proporcje ciasta na 30 dkg mąki, 18 dkg masła, 2 żółtka, a polewę zmniejszam do 10 dkg cukru pudru, 2 żółtek i 10 dkg masła.
Drukuj...
Mazurek bakaliowo-wiśniowy - najlepszy jaki znam

Mazurek bakaliowo-wiśniowy - najlepszy jaki znam

7 komentarzy:

Izaa pisze...

ja w tym roku mam zamiar zrobić swój pierwszy mazurek ;)) Ewo ten twój wyglada bardzo apetycznie i wierzę że jest pyszny. zapiszę go sobie

Justyna Bąk pisze...

napewno jest smaczny:) wygląda świetnie:)

naleśniki pisze...

Musi być przepyszne – jutro wieczorem zrobię

Aleksandra Rybińska pisze...

W tym tygodniu zabieram się do zrobienia mojego pierwszego mazurka. Twój wygląda pięknie :)!

lepszysmak pisze...

Ewa, mazurek wygląda fenomenalnie! To jest takie prawdziwe świąteczne ciasto - NA BOGATO :)
Pzdr i życzę Ci radości, uśmiechu oraz odpoczynku w gronie Najbliższych :)
Ania

Agata Zeru pisze...

A czy można zamiast konfitury owocowej, użyć syropu owocowego typu paola? Tylko to mam w domu, a do sklepu jet kawałek :P

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Jeżeli syrop owocowy zawiera wiśnie to tak, a jeżeli jest to sam sok, to nie. Jeżeli jednak nie zdobędziesz konfitury wiśniowej(wiśnie w syropie) to tym razem pomiń ten dodatek. Smak będzie trochę inny , ale też dobry :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu