wtorek, 5 lutego 2013

Buraczki zasmażane - przepis mojej mamy

Buraczki zasmażane - przepis mojej mamy
Kuchnia to w niejednej rodzinie serce domu. Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, a później spożywania ich, ale także miejsce gdzie rozmawiamy, przyjmujemy znajomych jak i... odrabiamy lekcje. Przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu. Zawsze lubiłam być blisko mojej mamy, dlatego kiedy ona przygotowywała późny obiad, ja przy dużym, drewnianym stole kuchennym odrabiałam lekcje. W ten sposób chcąc czy nie chcąc podpatrywałam przepisy na dania, sposoby ich przygotowania jak i organizację pracy w kuchni mojej mamy. Wiele z tych rzeczy "zakodowałam" sobie w ogóle nie zastanawiając się jak robią to inni. Teraz sporo potraw wykonuję po prostu tak jak moja mama. Przejęłam też od niej dobrą organizację działań w kuchni. Nie sprawia mi kłopotu równoczesne wykonywanie kilku potraw na raz, zupełnie ze sobą nie powiązanych. Jednym z takich dań całkowicie odziedziczonych od mojej mamy są buraczki zasmażane, podawane na ciepło do dań obiadowych - lubi je cała rodzina. Podzielę się z Wami tym rodzinnym przepisem:

Składniki:
  • słoik startych wcześniej ugotowanych buraków (około 1.5 szklanki)*
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól do smaku
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny lub octu
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy starte, wcześniej ugotowane buraki. Chwilę podsmażamy i oprószamy mąką. Dokładnie mieszamy, aby mąka nie zbiła się w grudki. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą. Jeżeli buraczków wcześniej po ugotowaniu nie zakwaszaliśmy, to dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub octu.
* Ja takie ugotowane, starte i zakwaszone buraczki przygotowuję sobie jesienią do słoików na zapas. Jest to później duże ułatwienie podczas przygotowywania posiłków z dodatkiem tego warzywa. Jeżeli jednak takich buraczków nie macie, to należy je ugotować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraczki zasmażane doskonale komponują się z kotletem mielonym, pieczenią, czy gulaszem. Po sałatce z buraczków, buraczki zasmażane to drugi dodatek do dań jaki najczęściej robię z tego czerwonego zdrowego warzywa.
Drukuj...

10 komentarzy:

Izaa pisze...

moja mam robi tak samo; są pyszne

Unknown pisze...

mam podobny przepis na buraczki jeszcze mojej babci, gotowała najlepiej na świecie:)

Nemi pisze...

Uwielbiam takie buraczki!

Aleksandra Rybinska pisze...

To jeden ze smakow mojego dziecinstwa. Moja babcia takie robila :). Probowalam odtworzyc ich smak, ale bezskutecznie :(. Przy najblizszej okazji wyprobuje Twoj przepis :)

Magda pisze...

Uwielbiam buraki! :)

Anonimowy pisze...

Hejka,
Zrobilam dzis te buraczki - ale:
- dodajac cebule podsmazana bo u mnie maja na jej punkcie fiola i tak zawsze robila moja mama
- i dodajac make ziemniaczana zamiast zwyklej bo moj maz ma intolerancje glutenu
- buraki zakwaszajac wczesniej cytryna i octem jablkowym bo zabraklo cytryny
i wszystkim smakowalo. Bez cebulki tez byloby pyszne.
Jedlis,y z ziemniakami i ze schabowym/kielbasa bezglutenowa.

Wielkie dzieki za inspiracje!
Katiko

daisy45 pisze...

Zrobiłam wszystko według przepisu ale niestety nie smakuje mi :( wyszły mi jakieś śmierdzące :( a szkoda bo buraczki jak najbardziej lubię. Zostanę chyba jednak przy wersji tradycyjnej na zimno...

Anonimowy pisze...

zrobilam wyszly pycha

Unknown pisze...

A można zapasteryzowac juz zasmazone ze śmietaną i mąka buraczki do słoików czy lepiej bez śmietany,mąki u później dodać?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Nie. Ja pasteryzuję buraki ugotowane, starte i lekko zakwaszone octem. Kiedy przygotujesz w ten sposób kilka słoików, to wówczas buraczki zasmażane możesz zrobić w pięć minut :) Pozdrawiam

Najpopularniejsze w tym miesiącu