środa, 1 kwietnia 2015

Świąteczne ciastka półfrancuskie

Świąteczne ciastka półfrancuskie
Długo poszukiwałam przepisu na ciasteczka półfrancuskie, których smak pamiętałam jeszcze z dzieciństwa. Moja ciocia zawsze na święta Bożonarodzeniowe, jak i na Wielkanocne przygotowywała całe pudełko ciastek półfrancuskich i amoniaczków. Czasy się zmieniły, przepisy się zmieniły i co niektóre wypieki odeszły w zapomnienie, a wraz z nim zawieruszyła się gdzieś tamta stara receptura. Na szczęście wraz z wypróbowaniem ostatnio znalezionego przeze mnie przepisu mogę odtrąbić zwycięstwo: yes, yes, yes. To jest ten pamiętny smak :) Dlatego mogę już Was zaprosić na wspomnieniowe świąteczne ciasteczka półfrancuskie.

Składniki:
  • 60 dkg mąki
  • 50 dkg masła
  • 4 żółtka
  • 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • cukier perlisty lub inny gruboziarnisty
Wykonanie:
Siekamy masło z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki. Po dwóch godzinach wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy dowolnymi foremkami. Układamy na blasze, wierzch smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy na rumiano w 200 C. Do ciasta nie dodajemy w ogóle cukru, słodkość ciastek zależy jaką ilością cukru posypiemy je z wierzchu.
Z tej porcji wychodzi dość sporo ciastek, więc jeżeli ktoś potrzebuje mniej to można zmniejszyć proporcje o połowę.
Przepis zaczerpnęłam z "Poradnika Domowego Potrawy Świąteczne".
Drukuj...
Świąteczne ciastka półfrancuskie

5 komentarzy:

Nemi pisze...

Chętnie wybiorę się z Tobą w ten słodki powrót do przeszłości:)

Izaa pisze...

fajne te ciasteczka

zjedz_mnie pisze...

Powroty do smaków to fajna sprawa, ciastka uwodzą :)

mysza75 pisze...

Jakie pyszne ciacha do pochrupania :-)Pozdrawiam ciepło :-)

naleśniki przepis pisze...

Twoje ciasteczka wyglądają pysznie, bardzo fajny przepis :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu