Zapraszam na mini tartaletki z masą z mascarpone i wiśniami:
Składniki spodów:
- 7 dkg masła
- 4 dkg orzechów włoskich mielonych
- pół gorzkiej czekolady
- 12 dkg herbatników
- 1 łyżka masła
Herbatniki mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem wkładając je wcześniej do grubego worka foliowego. Masło rozpuszczamy i dodajemy do rozkruszonych herbatników wraz z orzechami. Dokładnie mieszamy i rozkładamy do foremek do tartaletek (u mnie o średnicy 10 cm), dobrze dociskając np. dnem kieliszka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką masła, a następnie esami-floresami polewamy dno tartaletek wylepionych ciasteczkami. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Składniki masy:
- wiśnie z syropu
- 1/3 szklanki śmietany 30 %
- 12.5 dkg serka mascarpone
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera łączymy razem. Na koniec dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę. Delikatnie miksujemy do chwili uzyskania jednolitej masy. Biała czekolada nie rozpuszcza się tak ładnie jak ciemna, a przede wszystkim szybko tężeje. Nie należy zbyt długo czekać po rozpuszczeniu, z dodaniem jej do masy. Tak przygotowaną wykładamy na spody tartaletek i układamy na wierzchu wiśnie lub też na spód układamy wiśnie i między nimi wyciskamy z rękawa dekoracyjnego masę.
Drukuj...
6 komentarzy:
przepysznie wyglądają !!!
Kusisz, kusisz i jeszcze raz to napiszę: kusisz!;)
MMM.. prezentuje się super!
Pyszny musiał być :)
Sprawdzałam sama, smakuje świetnie i każdemu mogę polecić :D
Dziewczyny dziękuję :)
Prześlij komentarz