wtorek, 28 maja 2013

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem w sosie śmietanowym - rajska jabłoń

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem w sosie śmietanowym - rajska jabłoń
Sukces dania mięsnego w dużej mierze zależy od jego wcześniejszego przyprawienia czy zamarynowania. Ja od lat stosuję sprawdzoną przeze mnie marynatę, która dobrze smakuje zarówno z drobiem jak i mięsem wieprzowym. Mięso tak zamarynowane i poddane obróbce termicznej może stanowić już kompletne danie jak i możemy pokusić się jeszcze o poeksperymentowanie z dowolnymi dodatkami warzywnymi, czy owocowymi. Moje dzisiejsze polędwiczki zostały dodatkowo wzbogacone o jabłko, które idealnie współgra z marynatą i nadaje potrawie słodko-kwaśny smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu na "rajską jabłoń" - polędwiczki drobiowe z jabłkiem w sosie śmietanowym:

Składniki:
  • 8 polędwiczek z kurczaka lub filety z kurczaka
  • 1 twarde jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1/2-3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól
Wykonanie:
Przygotowujemy w misce marynatę z 2 łyżek oleju i 1 łyżki Maggi oraz rozgniecionych ząbków czosnku. Do marynaty wkładamy polędwiczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na rozgrzanej patelni na złoty kolor (nie musimy dawać tłuszczu, jest w marynacie). Wyjmujemy na talerz, a na patelnię wkładamy cebulę pokrojoną w piórka. W międzyczasie obieramy jabłko i kroimy je na 16 części. Kiedy cebula się podsmaży, dodajemy kawałki jabłka, zalewamy śmietanką i wkładamy podsmażone polędwiczki. Dusimy aż sos się zagęści, a jabłka zmiękną (nie mogą się rozpaść, dlatego ważne jest, aby użyć gatunku o zwartym i twardym miąższu). Ilość dodanej śmietanki zależy od upodobań. Można na początku dolać 1/2 szklanki, a jeżeli będzie mało, to uzupełniamy ilość do 3/4 szklanki. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ewentualnie solą. Marynatę stosuję zawsze w proporcjach 2:1 (olej : Maggi). Jeżeli tej ilości jest za mało, to możemy ją zwiększyć, np. 4 łyżki oleju i 2 łyżki Maggi. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz dowolna surówką.
Drukuj...
Polędwiczki drobiowe z jabłkiem w sosie śmietanowym - rajska jabłoń
To mój kultowy przepis z MAGGI - smakuje całej rodzince, gościom i znajomym - wylizywanie talerzy w tym wypadku dozwolone :)

To mój kultowy przepis z MAGGI - smakuje całej rodzince, gościom i znajomym

4 komentarze:

Izaa pisze...

bardzo apetycznie wygląda to mięsko :) az chce sie talerz porwac

Bernadeta pisze...

jak fajna nazwa i to mięsko wygląda mocno zachęcająco!

Anonimowy pisze...

zASTANAWIA MNIE, GDZIE KURCZAK MA POLEDWICĘ? kTÓRA TO CZĘŚĆ? UDO? SKRZYDŁO?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Polędwiczka drobiowa to ta mała część od spodu piersi.

Najpopularniejsze w tym miesiącu