czwartek, 22 marca 2012

Ogórkowe medaliony z twarożkiem - wiosenna przekąska

Ogórkowe medaliony z twarożkiem - wiosenna przekąska
Za oknami cieplej, coraz więcej zieleni...WIOSNA. Dlatego w naszym jadłospisie też zaczyna się wiosna i coraz więcej nowalijek trafia na nasz stół. Na te pierwsze czekamy z utęsknieniem, gdyż dopiero wiosną ogórki, rzodkiewki, sałaty zyskują swój prawdziwy smak. U mnie dzisiaj podwójnie wiosennie, a to za sprawą podwójnej zieleni na stole - ogórka i zielonego "soczystego" talerzyka ostatniego nabytku. Aniu dziękuję :). A oto przepis na ogórkowe medaliony z twarożkiem:

Składniki:
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 twarożek (u mnie sernikowo-kanapkowy)
  • kilka gałązek drobnego szczypiorku
  • 2-4 rzodkiewki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Ogórek dobrze myjemy i nacinamy specjalnym nożem do dekoracji w rowki co kilka milimetrów. Następnie kroimy go w talarki. Twarożek rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę serową nakładamy łyżką na talarki ogórka lub wyciskamy ze szprycy.
Przepis ten nie zawiera dokładnych proporcji, gdyż wszystko zależy od tego, ile chcecie przygotować porcji takich medalionów. Pomysł na to wiosenne danie zaczerpnęłam z "Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych" M. Lemnis i H. Vitry.
Drukuj...
Ogórkowe medaliony z twarożkiem - wiosenna przekąska

5 komentarzy:

Nemi pisze...

Idealne na lekką przekąskę, a talerz świetny:)

Anonimowy pisze...

Ewa, wspaniały zastrzyk witamin na wiosnę! I jak pięknie podany :) Pzdr Aniado (Lepszy Smak)
Ps. Talerzyk-liść cudownie podkreśla wiosenny charakter tej przekąski!!!

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Nemi dzięki :)
Aniu też tak uważam, że talerzyk jest bardzo wiosenny :):):)

Izaa pisze...

Bardzo fajny pomysł ;) muszę zrobic bo moja córcia uwielbia ogórki zielone i serek

benek pisze...

Ogórki z serem w jakiej kolwiek postaci to dla mnie pierwsze zwiastuny wiosny:-))

Najpopularniejsze w tym miesiącu