sobota, 24 marca 2012

Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej

Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej
Dostępność niektórych gotowych produktów spożywczych w naszych sklepach to dla mnie duże ułatwienie, kiedy chcę wykonać coś szybkiego i niebanalnego. Wystarczy wówczas parę chwil, trochę fantazji w doborze pozostałych składników i danie gotowe. Takim produktem, który zresztą zawsze mam w zamrażarce, jest gotowe ciasto francuskie. Jest to bardzo plastyczny i wszechstronny produkt, gdyż można z niego wyczarować wiele dań zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj prezentuję Wam jedno z nich, które czasami pojawia się na naszym stole. Jest to rodzaj faszerowanych mięsem pieczonych pierożków, ale tym razem w kształcie kwadratowych poduszeczek. Poniżej przepis, jak je wykonać:

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 4-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • przyprawa do kurczaka (sól, papryka, estragon, majeranek, czosnek)
  • olej
  • 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na parzystą ilość kwadratów o wymiarach około 8 cm na 8 cm. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podobnie jak pieczarki i cebulę. Wszystko razem podsmażamy na oleju. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy aż do odparowania wody. Porcję farszu nakładamy na środek kwadratu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi pomagając sobie widelcem (końcem widelca dociskamy ciasto). Tak przygotowany kwadrat smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem francuskim. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku w 180C. Jeszcze gorące podajemy z dowolnym sosem. Ja podałam z sosem tzatzyki. Jeśli chcecie poeksperymentować, to farsz możecie przygotować zupełnie z innych składników, wg własnego pomysłu i ulubionego smaku.
Drukuj...
Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej

8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wygląda wspaniala :) Muszę wybpróbować. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

Aleksandra Rybinska pisze...

Zgadzam się z Twoim postem. Nie trzeba mieć dużych zdolności kulinarnych, zasobnego portfela, ale nutkę fantazji i można wyczarować pyszne danie. Twoje poduszeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

Izaa pisze...

Ewo u mnie też ciasto francuskie zawsze jest ;) tak w razie czego. A Twój pomysł bardzo mi sie podoba ;))

Anonimowy pisze...

A można je jeść później na zimno, czy nie bardzo?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Anonimowy można, ale nam smakowały bardziej na ciepło. Kiedy wystygnął można je zawsze podgrzać w piekarniku.

benek pisze...

Fajny pomysł na smaczne danie

jerzy pisze...

Też uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z farszem mięsnym

enmj1p6mwm pisze...

So, when a player hits “spin,” this system stops at a random set of symbols. Playtika is a developer on Google Play with a number of} slots video games. There are three to choose from|to choose from} and so they have roughly the same mechanics. You get some beginning money, guess it on the slots, and both means for more should you go broke or maintain taking part in} should you win. Slotomania Slots is the developer’s hallmark app and most of its complaints revolve 메리트카지노 across the rarity of the wins.

Najpopularniejsze w tym miesiącu