wtorek, 24 sierpnia 2010

Ogórki marynowane po żydowsku - poszerzamy zimowe zapasy

Ogórki marynowane po żydowsku - poszerzamy zimowe zapasy
Jedna sąsiadka drugiej sąsiadce, druga trzeciej i tak dalej, i tak dalej - w ten sposób często w mniejszych miejscowościach, gdzie prawie wszyscy się znają, przekazywane są wszelakie przepisy. A to na mszyce w ogrodzie, a to na nalewkę z korzeni pokrzyw na reumatyzm, a to na super ciasto na niedzielny deser. Skąd się wziął przepis?, jakie było jego źródło?, trudno jest już później dociec. I tak przepis krąży po ludziach i żyje swoim własnym życiem. Recepturę, którą dzisiaj prezentuję, moja mama dostała kilka lat temu właśnie od sąsiadki ze słoikiem na spróbowanie i krótkim stwierdzeniem: "dostałam od znajomej, pani spróbuje". Przepis nie ma w sobie nic wyszukanego, ani nic oryginalnego, a jednak znalazł w mojej rodzinie i u znajomych swoich fanów. Obecnie dociera do mnie wiele wersji tego przepisu, ale ja trzymam się tej pierwotnej, którą dostałam od swojej mamy. I czasami zastanawiam się, że też sama na to nie wpadłam, aby do ogórków konserwowych dodać liść selera i pietruszki :) Oto cała prosta receptura na ogórki marynowane po żydowsku:

Składniki:
  • dowolna ilość ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • liście selera korzeniowego
  • liście pietruszki
  • koper
  • ząbki czosnku
  • kilka cebul
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
Wykonanie:
Do każdego słoika wkładamy liść selera, liść pietruszki, koper, 1-3 ząbki czosnku, krążek cebuli lub połówkę małej, kilka plasterków marchewki, 1-3 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i 1 łyżeczkę ziaren gorczycy. Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do słoików. Zagotowujemy zalewę (woda z octem, cukrem i solą) i jeszcze gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut (delikatnie gotując w garnku z wodą lub wstawiając do piekarnika z temperaturą 70°C - ja gotuję w garnku).
Przetwory przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej spożyć je do końca kolejnego sezonu ogórkowego.
Ogórki po żydowsku podaję do zimnej płyty - pieczeni z karczku, pasztetów lub pieczonego boczku. Są także doskonałym dodatkiem do drugich dań. Takie marynaty poszerzają nasze zimowe zapasy wnosząc nowy smak obok tradycyjnych receptur.

10 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

No, to ja będę taką Twoją sąsiadką na odległość i zabiorę sobie ten przepis:)
Pozdrowienia!

Karmel-itka pisze...

wspaniałe. spodobały mi się. mogę wypróbowac? ;p

wiosenka27 pisze...

Ogóreczki na zimę to najlepszy produkt lata:)

dorota20w pisze...

o takich ogóreczkow nie znam

Paula pisze...

lubię takie marynowane ogórki podjadać prosto ze słoika

mania179 pisze...

Zawsze kiedy na blogach pojawiają się przepisy na ogórki, mam wrażenie, że już blisko zima...

ilka_86 pisze...

b. lubię ogóreczki ze słoika, ale takich jeszcze nie robiłam;)

Izaa pisze...

i ja "biorę" przepis przekażę mamie bo jak na razie ona zajmuje się przetworami...;) pozdrawiam Ewo;):)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Aniu gdyby nie odległość to poczęstowałabym też i ogóreczkiem.

Karmelitko próbuj, mam nadzieję, że Ci posmakują.

Wiosenko zgadzam się z Tobą. W tym roku zrobiłam wiele wersji ogórków. Zobaczymy, które nam zasmakują.

Doroto musisz więc spróbować.

Paula prosto ze słoika ja zawsze podjadałam ogórki kiszone mojej mamy.

Mania oj blisko chyba blisko, tylko 10 stopni.

Ilka ostatnie chwile, kiedy możesz zrobić, ja dzisiaj na targu jeszcze kupowałam ogórki na kiszenie.

Iza u mnie z niektórymi przetworami jest podobnie. Borówki do mięsa na przykład robi tylko moja mama.

dagmara_65 pisze...

Ciekawy ten przepis! Takich jeszcze nie robiłam. Szkoda że ogórki już mi się skończyły w ogrodzie. Ale może kupię i zrobię choć kilka słoików.
I jeszcze jedna ważna sprawa:

pragnę zaprosić Cię do zabawy w "Lubię.."
Zasady są następujące:
- podajemy kto nas zaprosił do zabawy
- wymieniamy 10 ulubionych rzeczy
- zapraszamy kolejne 10 osób i powiadamiamy je o tym w komentarzach.
Cieplutko Cię pozdrawiam i życzę miłej zabawy!

Najpopularniejsze w tym miesiącu