Składniki:
- 1kg kapusty startej na grubych oczkach tarki / 30 dkg
- 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego / 25 dkg
- 3 jajka / 1 jajko
- 1 cebula podsmażona
- 1/2 szkl kaszy manny / 1/4 szkl.
- sól
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- bułka tarta
- sok pomidorowy / 320 ml
- olej
Kapustę parzymy, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do miski pozostałe składniki: mięso mielone, cebulę podsmażoną, kaszę, jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy sokiem pomidorowym, tak aby kotlety były nim przykryte. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeżeli nie podajemy dania od razu po przygotowaniu, to po czasie sos częściowo wchłonie się i może go być zbyt mało. Musimy wówczas go uzupełnić.
Ilość składników zaznaczonych na niebiesko, to są ilości, które ja użyłam. Z tych proporcji wyszło mi 9 kotletów.
Drukuj...
3 komentarze:
Bardzo lubię takie mielone :)
Niedawno robiłam mielone z kapustą i bardzo mi smakowały. W sosiku pomidorowym smacznie wyglądają twoje mielone :-)
uwielbiam tak zrobione kotlwety
Prześlij komentarz