czwartek, 7 lutego 2013

Sernik kremowy z kiwi na orzechowym spodzie

Sernik kremowy z kiwi na orzechowym spodzie
Sernik ten to dla mnie odkrycie smakowe tej zimy. Chociaż kto wie, co mnie jeszcze czeka :) Delikatna, kremowa konsystencja, ciasteczkowo-orzechowy spód, a uzupełnieniem smakowym jest orzeźwiający słodko-kwaśny wierzch z kiwi. Pychota i samo zdrowie w jednym, naturalne witaminy, którymi warto podzielić się z gośćmi lub rodziną. Idealny na obecną zimowo-deszczową pogodę sprzyjającą przeziębieniom, przy której TV zasypuje nas reklamami "najlepszych" i "najskuteczniejszych" syropów i innych medycznych specyfików. Niestety taki sernik ma jedną wadę, na konsumpcję trzeba czekać całą noc. Nie jest to więc wypiek dla niecierpliwych :) A oto przepis na sernik kremowy z kiwi na orzechowym spodzie:

Składniki:
Ciasto:
  • 12 dkg pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
  • 8 dkg masła
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
Masa serowa:
  • 1 kg gotowego zmielonego sera sernikowego
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • sok z całej cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
Wierzch:
  • 2 świeże owoce kiwi
Wykonanie:
Mieszamy pokruszone ciastka z orzechami i roztopionym masłem. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy dokładnie tortownicę o średnicy 24 cm (ja robiłam sernik z połowy porcji masy serowej, ale z całości ciasta). Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy budyń i powoli wlewamy mleko, na koniec wlewamy rozbełtane jajka (wcześniej należy je rozbełtać w kubku) i miksujemy jeszcze tylko chwilę do połączenia składników. Masę serową wylewamy na spód i pieczemy w 150C z termoobiegiem około 60 minut. Sernik musi się tylko lekko przyrumienić brzegami, a środek powinien pozostać jasny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Dopiero po całej nocy w chłodzie dekorujemy pokrojonym w plasterki kiwi.
Jak już wspomniałam ja piekłam sernik z połowy porcji masy serowej, dlatego użyłam tortownicy. Cała porcja jest przewidziana na blaszkę.
Prezentowany sernik to efekt połączenia własnego pomysłu dwóch różnych przepisów. Wierzch i spód podpatrzony w listopadowym Poradniku Domowym, a przepis na środek - kremową masę sernikową - dostałam od znajomej.
Drukuj...
Sernik kremowy z kiwi na orzechowym spodzie

11 komentarzy:

Justyna Bąk pisze...

pięknie wygląda, taki apetyczny:) mniam! uwielbiam serniki:)

Izaa pisze...

Ewo...pieknie wygląda i tak wiosennie ;)

Basia pisze...

Sernik-marzenie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Elficzna pisze...

wygląda bajecznie :) coś pysznego

Nemi pisze...

Na przekór zimie:)

Aleksandra Rybińska pisze...

Slicznie wyglada :). Lekko kwaskowate kiwi musi sie dobrze komponowac ze slodkim sernikiem :).

gin pisze...

Mam ostatnio jakąś obsesję na punkcie kiwi - jem jak szalona ;) A sernik wyszedł Ci wspaniały :)

Marcin pisze...

Naprawdę polecam bo wszystko wyszło pysznie!

Iwona Rogalska pisze...

A może zamiast kiwi polać wykorzystać mus owocowy ze zmiksowanych owoców i syropów owocowych. Ciekawe jakby smakowało

Beatrice pisze...

Wow, rewelacyjnie wygląda! zapisuję do zrobienia :)

Czarek pisze...

Kiwi daje zarówno pyszny smak jak i świetny efekt wizualny. Chcę więcej takich przepisów :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu