czwartek, 14 stycznia 2010

Kurczak duszony z warzywami - nieco inny za każdym razem

Kurczak duszony z warzywami - nieco inny za każdym razem
Kurczak duszony, pieczony, smażony itd. - znamy wiele takich przepisów na kurczaka. Ja tym razem chciałabym zaproponować kurczaka w nieco innej wersji: duszonego z warzywami. Smak tego dania za każdym razem może wyjść inny, a wszystko zależy od rodzaju użytych warzyw. I to jest w nim najciekawsze - jeden przepis, a wiele odsłon. Najczęściej używam marchewki, selera i cebuli. Kurczaka tego robię też z dodatkiem innych warzyw, oprócz już wymienionych: z kapustą, pietruszką, cukinią, fasolką zieloną, porem oraz grzybami pieczarkami lub boczniakami.Czasami dodaję na końcu do tej potrawy śmietanę, ale jeżeli stawiam na posiłek mniej kaloryczny, to ograniczam się już tylko do warzyw. Dzisiaj jednak zaprezentuję to danie ze śmietaną. A oto przepis na kurczaka duszonego z warzywami:

Składniki:
  • 4 udźce z kurczaka (w sklepie spotkałam nazwę udziki)
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 selera korzeń
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie pieczarki
  • olej lub oliwa
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • przyprawa do kurczaka (wg uznania)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:
Udźce kurczaka dzień wcześniej posypujemy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na dobę w lodówce. Na drugi dzień obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem na złoty kolor. Podlewamy wodą około 3/4 szklanki, dodajemy całe nieobrane ząbki czosnku i dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (ja do tego używam patelni z przykrywką). W czasie duszenia uzupełniamy wodę, tak aby w końcowym etapie pozostało około pół szklanki powstałego sosu. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy wcześniej umyte i pokrojone w słupki warzywa oraz pieczarki. Dusimy wszystko około 10 minut. Warzywa mają być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec wszystko zalewamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawiamy w razie potrzeby solą (niekoniecznie, wcześniej musimy spróbować, gdyż przyprawa do kurczaka mogła już dostatecznie nadać słoność całej potrawie) i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Posypujemy całość gotowego dania szczypiorkiem.
Jeśli chodzi o rodzaj użytego mięsa, to nie muszą to być koniecznie udźce, ale można użyć także innej części kurczaka lub indyka.

2 komentarze:

Aleksandra Rybińska pisze...

Wygląda na bardzo smaczny obiad :)
Piękne zdjęcie Ewciu :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, ale niestety nie smakowało mi. Nastepnym razem dodam smietane 18 a nie 30, gdyz jak dla mnie byla za slodka. Bleee

Najpopularniejsze w tym miesiącu