tag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post945205600540971438..comments2023-12-14T12:08:06.289+01:00Comments on Smaczniutkie.pl: Piróg biłgorajski - niecodzienny wypiek na 1 urodziny Smaczniutkie.plEwahttp://www.blogger.com/profile/12307817420273802777noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-58267370515498996152019-04-10T07:55:57.604+02:002019-04-10T07:55:57.604+02:00Wegetariański smalec :)Wegetariański smalec :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04477592926495029261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-48442127665687061262017-08-16T19:36:45.982+02:002017-08-16T19:36:45.982+02:00Często robię. Polecam przepis. Danie genialne....Często robię. Polecam przepis. Danie genialne. .. 😊 Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17862375080575632198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-39235215974006549452016-06-23T14:35:04.261+02:002016-06-23T14:35:04.261+02:00Zastap smalec olejem kokosowwym ja tak robie i jes...Zastap smalec olejem kokosowwym ja tak robie i jest smaczneAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14699111258985629446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-83626539160416604912016-06-23T14:34:17.441+02:002016-06-23T14:34:17.441+02:00Zastap smalec olejem kokosowwym ja tak robie i jes...Zastap smalec olejem kokosowwym ja tak robie i jest smaczneAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14699111258985629446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-1177936291508066612015-11-30T20:14:45.719+01:002015-11-30T20:14:45.719+01:00właśnie robię zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
na pe...właśnie robię zobaczymy co z tego wyjdzie ;)<br />na pewno miodzio :)biłgorajaknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-75616728517946289252014-10-25T17:08:18.749+02:002014-10-25T17:08:18.749+02:00Witaj!Co do sposobów wytwarzania pieroga, czy piro...Witaj!Co do sposobów wytwarzania pieroga, czy piroga to mogę tylko powtórzyć, że ile gospodyń tyle wersji :) <br />Można powiedzieć, że zasadniczo istnieją dwie wersje tego specjału jedna łysa druga z ciastem, oprócz tego istniej wersja z jajkami, druga bez, jak wersja z kaszą gryczaną ugotowaną, a druga z kaszą gryczaną surową wkładaną do ugotowanych ziemniaków ale nie do końca odcedzonych z wody. Co do dodawania soli, to rzeczywiście niektórzy nie dodają jej na początku gotowania, ale dopiero w trakcie wyrabiania masy. Dobrze zauważyłeś, że jakość tego wypieku zdecydowanie zależy od jakości użytych do niego składników. Najlepsze są oczywiście te prosto od gospodyni, a więc własny tłusty, dobrze odciśnięty ser, swoje masło jak i śmietana :)<br />Ważną rzeczą jest też tak jak wspomniałeś rozdrobnienie składników, nie mogą być w formie pure. Muszą być wyczuwalne kawałki ziemniaków, a dla mnie szczególnie kawałki sera białego. Co do skwarków to a i owszem mogą być, ale nie jest to warunek konieczny. Kiedy dajesz masło, czy smalec to dodajesz i tak odpowiednią ilość tłuszczu. A przyprawy, to już bardzo indywidualny smak, u mnie na pikantnie by nie przeszło, dzieci tak nie lubią. <br />Pozdrawiam :) Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-60579491533007024412014-10-14T09:11:35.139+02:002014-10-14T09:11:35.139+02:00Jestem tu z ciekawości i konfrontacji.
Na bazie ob...Jestem tu z ciekawości i konfrontacji.<br />Na bazie obserwacji wyrobu pieroga od okolic Janowa Lubelskiego przez Frampol (centrum właściwe pochodzenia tego specjału) i Biłgoraj do Łukowej (IV cześć Kolonia, Babice, Dorbozy) wykoncypowałem własny przepis na golca (łysy), który zaskakuje smakiem, teksturą i prezentuje się zachęcająco. Pomocna jest dobra wiedza z chemii, co się jak łączy w procesach zwłaszcza termicznych (pieczenie) przygotowanej masy.<br />Uwaga. Większość pierogów biłgorajskich jest bez jajeczna, ale za to śmietana jest od Pani spod wirówki kwaszona łyżką poprzedniej bez schładzania (!)<br />Bez gorącej słoniny wylanej na kaszę zasypaną na gorące kartofle (niedokładnie odcedzone) pieróg jest lichy - tu tkwi smak.<br />Ale tajemnicą jest przygotowanie kaszy... że o koniecznie tłustym twarogu nie wspomnę.<br />Natomiast tekstura pure masy, to poważny błąd, koniecznie niedokładnie rozbite kartofle (A- AB), twaróg również! - wtedy rumianki na maśle są obłędne z zimnym mlekiem (3,2%).<br />Jeśli nie dostarczysz organizmowi cholesterolu, on wyprodukuje go sam i ten jest groźny dla zdrowia! Dlatego pieróg musi być pikantny - polecam gruby pieprz czarny prosto z moździerza i cayenne (2:1), to spala tłuszcz.<br />PS. Tajemnica jakości pieroga, jak tu nie zauważono, tkwi wodzie z kartofli i kiedy dodać sól...<br />cze_ka@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-36535423946111360022011-11-28T19:29:24.174+01:002011-11-28T19:29:24.174+01:00Gaja pozdrawiam w takim razie krajankę :)Gaja pozdrawiam w takim razie krajankę :)Ewa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-73456348036326415152011-11-28T06:30:59.900+01:002011-11-28T06:30:59.900+01:00Potrawy z okolic Lublina, to wspomnienia mojego dz...Potrawy z okolic Lublina, to wspomnienia mojego dzieciństwa...<br />Pozdrawiam.GAJAhttps://www.blogger.com/profile/14167284350381217103noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-49726120079912783102011-11-06T17:17:46.965+01:002011-11-06T17:17:46.965+01:00Ciekawe połączenie, na pewno spróbuję :)Ciekawe połączenie, na pewno spróbuję :)Ewa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-58099612920233233312011-11-03T23:16:17.978+01:002011-11-03T23:16:17.978+01:00Moja ulubiona potrawa z tamtych stron :) Uwielbiam...Moja ulubiona potrawa z tamtych stron :) Uwielbiam z dodatkiem sera pleśniowego z niebieską pleśnią - podawanego w formie kanapki. Spróbujcie - dla mnie kombinacja smaków jest rewelacyjna!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-54871658426218214042011-07-13T09:13:20.516+02:002011-07-13T09:13:20.516+02:00Jeżeli chodzi o produkt gotowy, to możecie traktow...Jeżeli chodzi o produkt gotowy, to możecie traktować piróg właśnie jak chleb, a więc jeść go z wędliną, masłem, serem żółtym itp. A jeżeli myślicie o zrobieniu swojego piroga to jak najbardziej możecie wzbogacić go dodatkiem(do surowej masy) sera zółtego,przyprawami np.pieprzem, papryką, różnymi rodzajami ziół np. majerankiem, tymiankiem, rozmarynem itp. Ja ten wypiek lubię najbardziej w wersji klasycznej :)Ale w tej chwili zastanawiam się jak by piróg smakował np. z dodatkiem suszonych pomidorów, czy też zielonych oliwek ? Może warto poeksperymentować :)PozdrawiamEwa smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-45361375782627992892011-07-12T20:32:04.261+02:002011-07-12T20:32:04.261+02:00Kupiliśmy dzisiaj coś takiego w Tarnogrodzie, myśl...Kupiliśmy dzisiaj coś takiego w Tarnogrodzie, myśląc, że to chleb. Okazało się jednak znacznie cięższe i znacznie droższe. W smaku niezłe, ale zastanawiam się, czym można uzupełnić walory smakowe tego czegoś. Jakieś pomysły?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-70121843847196617342011-06-11T11:19:21.085+02:002011-06-11T11:19:21.085+02:00fajnie, że dałaś znać, że u Ciebie też jest :) trz...fajnie, że dałaś znać, że u Ciebie też jest :) trzeba promować ten "wypiek" :) pysznie Twój wyglądazauberihttp://niebieskapistacja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-46354695644696930862011-05-29T10:52:41.105+02:002011-05-29T10:52:41.105+02:00Turobin to miejscowość niedaleko Biłgoraja, stąd p...Turobin to miejscowość niedaleko Biłgoraja, stąd pewnie potrawa jest tam znana. A w Turobinie bywałam, bardzo urocze małe miasteczko :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-14632566672418644052011-05-29T02:44:54.153+02:002011-05-29T02:44:54.153+02:00Ja z okolic Turobina i babcia czasem taki piróg pi...Ja z okolic Turobina i babcia czasem taki piróg piecze, tylko nazywa go ,,reczczuchem". Taki dobrze smakuje z mlekiem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-39110860777762094562011-02-26T20:10:10.960+01:002011-02-26T20:10:10.960+01:00wygląda niezmiernie apetycznie, musze wypróbowac.wygląda niezmiernie apetycznie, musze wypróbowac.Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-54924038676395119932011-01-06T20:15:24.973+01:002011-01-06T20:15:24.973+01:00Patka mam nadzieję, że ten piróg z Zamościa smakuj...Patka mam nadzieję, że ten piróg z Zamościa smakuje tak samo jak z Biłgoraja :)Miło mi, że do mnie zajrzałaś.Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-35061855650110680522011-01-05T19:33:44.250+01:002011-01-05T19:33:44.250+01:00Potrawe znam. Po raz pierwszy jadlam pirog w Zamoś...Potrawe znam. Po raz pierwszy jadlam pirog w Zamościu. Och, jak dobrze że mi o nim przypomnialaś. Najwyższy czas na pieczenie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12914202312325483977noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-75581994082522509012010-12-20T09:14:50.671+01:002010-12-20T09:14:50.671+01:00Crust and Dust bardzo dziękuje, miło mi , że do mn...Crust and Dust bardzo dziękuje, miło mi , że do mnie zajrzeliście. Podzielam Wasze zdanie, co do potraw regionalnych. <br />Nemi daj znać, czy smakował.<br />Dagmaro dzięki, mam nadzieję, że kiedyś zobaczę swój piróg w kuchennym oknie :)<br />Ula vel Wilma, bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie i zapraszam częściej. Tak to jest ten specjał, który miałaś okazję próbować u nas w niezapomnianym Babilonie :)<br />Wszystkim bardzo dziękuję za życzenia :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-88409030430690031702010-12-09T22:21:18.899+01:002010-12-09T22:21:18.899+01:00Witaj Ewo :)
O Twoim blogu dowiedziałam się od nie...Witaj Ewo :)<br />O Twoim blogu dowiedziałam się od nieocenionego Gustawa. Bardzo podoba mi się Twój styl wypowiedzi i pasja, z jaką piszesz/myślisz o gotowaniu. Mnie ta sztuka nieco przerasta, a głównie z tytułu zamiłowania do eksperymentowania. Siłą rzeczy nie zawsze osiągam zamierzony efekt...;)<br />Co nie zmienia faktu, że ten piróg na pewno spróbuję popełnić. Jeśli to jest taki sam jak ten, którego próbowałam u Was w Babilonie....ślinotok już mam :)<br />Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego, niezależnie od mnóstwa okazji <br />Urszula (zwana czasami Wilmą)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-4881669988991331852010-11-16T11:10:18.439+01:002010-11-16T11:10:18.439+01:00Wszystkiego najlepszego z okazji roczku w blogosfe...Wszystkiego najlepszego z okazji roczku w blogosferze! <br />Piróg prezentuje się bardzo apetycznie! Słyszałam o nim wielokrotnie, ale zawsze wydawał mi się trudny do wykonania. Przełamałaś moje wątpliwości i zamierzam go upiec w najbliższym czasie. Dzięki! Pozdrawiam :)dagmara_65http://wkuchennymoknie.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-21605032795069440822010-11-10T12:45:50.098+01:002010-11-10T12:45:50.098+01:00Gratuluję roczku;) Przepis mnie zaintrygował, więc...Gratuluję roczku;) Przepis mnie zaintrygował, więc postanowiłam zachować go do wykorzystania;)Nemihttps://www.blogger.com/profile/00304506692259798223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-29682728498570925282010-11-04T11:47:45.394+01:002010-11-04T11:47:45.394+01:00Bardzo mi sie podoba ten pomysl i na pewno zrobimy...Bardzo mi sie podoba ten pomysl i na pewno zrobimy. Potrawy regionalne sa zawsze bardzo interesujace "poznawczo" tzn. przenosza nas w inne rejony Polski w ktorych ludzie maja wlasne tradycje, wlasne "smaki", wlasne sposoby przygotowywania potraw niby prostych, a bardzo sycacych. To troche tak jak z nasza podlaska babka ziemniaczana, ktora dla nas jest i bedzie czyms codziennym,a ktora cieszy naszych znajomych nieznajacych jej smaku. Przepis zapisuje, bo i kasze gryczana i olej lniany uwielbiam! szkoda tylko, ze trzeba go tak szybko wykorzystywac .. ;) pozdrowienia i gratulacje pierwszego roku:) oby kazdy nastepny przynosil rownie wiele inspiracji, nowych skladnikow i czasu na ich realizacje, na ich fotografowanie i dzielenie sie z innymi!Crust and Dusthttps://www.blogger.com/profile/03161906525030250407noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3735330170592803824.post-65827918161512958992010-11-04T10:45:15.741+01:002010-11-04T10:45:15.741+01:00Kubo dla wielbicieli kaszy gryczanej to danie jest...Kubo dla wielbicieli kaszy gryczanej to danie jest strzałem w dziesiątkę. Czekam na Twoją opinię.<br />Ivon dzięki. Zaglądam do Ciebie ale niestety nie mogę zostawić komentarza (nie jestem zalogowana)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.com