poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Gotowane mini marchewki z sosem musztardowo-czosnkowym

Gotowane mini marchewki z sosem musztardowo-czosnkowym
Gotowana marchewka to dla niektórych dorosłych wciąż złe wspomnienia z dzieciństwa, a dla niektórych dzieci potrawa nie do przełknięcia. Moje dzieci niestety nie należą do wyjątku. Propozycja na gotowaną marchewkę, którą Wam przedstawiam, może przerwie niechęć do tego dania. Jest ona zdecydowanie inna, niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Nie jest to marchewka tradycyjnie przygotowana: pokrojona w kostkę i ugotowana z zielonym groszkiem, lecz gotowana w całości. Późną wiosną lub wczesnym latem w takiej formie przygotowuję marchewkę młodą, a o tej porze roku lub zimą korzystam z mini marchewki mrożonej. Dodatkowym atutem takiego dodatku do drugiego dania jest wyrazisty w smaku sos musztardowo-czosnkowy, który doskonale sprawdza się z innymi gotowanymi warzywami, np. fasolką, kalafiorem, czy brukselką lub ze świeżymi: zieloną sałatą, ogórkiem, pomidorem. Poniżej znajdziecie przepis na mini marchewkę z sosem musztardowo-czosnkowym:

wtorek, 16 kwietnia 2013

Wiosenne kanapki biedronki

Wiosenne kanapki biedronki
Na przywitanie upragnionej wiosny proponuję wiosenne kanapki biedronki. Przyroda zaczyna się nam coraz śmielej budzić do życia. Pojawiają się pierwsze wiosenne kwiaty, trawa zaczyna nabierać świeżego zielonego koloru i coraz częściej spotkać można obudzone po zimie biedronki. I mimo tego, że jest to jeden z gatunków chrząszcza, to biedronki zwane też bożymi krówkami wywołują w naszej świadomości sympatię i uśmiech, co często przecież się nie zdarza w przypadku innych owadów tego gatunku. Boże krówki to także inspiracja dla poetów jak chociażby ks. Jana Twardowskiego. Tak pięknie pisał o biedronkach :) Dlaczego więc nie mogłyby być inspiracją w kuchni? A oto wiosenne kanapki biedronki, nie tylko dla dzieci:

Najpopularniejsze w tym miesiącu