poniedziałek, 16 grudnia 2013

Sola w panierce z prażoną cebulą

Sola w panierce z prażoną cebulą
Koniec roku lub też początek nowego sprzyja stawianiu sobie postanowień. Dość częstym postanowieniem jeżeli chodzi o kulinaria w mojej rodzinie jest chęć przygotowywania większej ilości posiłków z rybami, a zwłaszcza tymi morskimi. Za każdym razem kiedy o tym rozmawiamy stwierdzamy, że jedzenie ryby raz w tygodniu (u nas najczęściej w piątek) to zdecydowanie za mało. I to prawda, ryby powinniśmy jadać zdecydowanie częściej. Dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest fakt, że mój syn na chwilę obecną nie chce jeść żadnych dań rybnych, a minie nie chce się przygotowywać dwóch obiadów kilka razy w tygodniu, jednego rybnego dla nas i drugiego, bezrybnego dla mojego syna. Za to udało mi się wprowadzić w życie postanowienie jedzenia mniejszej ilości drobiu, mam więc nadzieję, że wkrótce uda mi się też i z rybami. Dzisiaj zaprezentuję Wam danie uwielbiane przez moją córcię:

Składniki:
  • kilka filetów soli (może być też inna ryba morska np. dorsz)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej*
  • kilka łyżek prażonej cebuli gotowej lub własnej produkcji*
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Filety ryby (rozmrożonej lub świeżej) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Zostawiamy tak na około 1 godzinę. Po tym czasie filety wkładamy do rozmąconego jajka, a później do tartej bułki wymieszanej z prażoną cebulą. Staramy się dobrze docisnąć panierkę, aby jak najwięcej prażonej cebuli pozostało na filecie. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu (ważne!), aby cebula się nam zbyt szybko nie zrumieniła, a ryba w środku aby nie pozostała surowa. Solę w panierce z prażoną cebulą podaję najczęściej bardzo klasycznie z surówką z kiszonej kapusty.
* Bułkę tartą mieszam z prażoną cebulą w proporcjach 2:1 tzn. dwie łyżki bułki, jedna łyżka cebuli.
Drukuj...

3 komentarze:

Izaa pisze...

super pomysł na panierkę ;)

Emilia N pisze...

Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na: http://gotujszybkoismacznie.blog.pl/2014/03/25/liebester-blog-award/

mysza75 pisze...

Nie jadłam jeszcze soli, szkoda że nie łatwo kupić taką rybkę. Panierka bardzo fajna

Najpopularniejsze w tym miesiącu