środa, 9 października 2013

Filet z kurczaka w marynacie pomidorowej

Filet z kurczaka w marynacie pomidorowej
Lubię wyszukiwać zaskakujące przepisy lub też opracowywać je sama. Efekt tych poszukiwań bywa różny, czasami danie wychodzi takie sobie, czasami okazuje się zupełną katastrofą, ale niekiedy trafia się prawdziwy rarytas, przynajmniej w odczuciu moim i mojej rodziny. Kiedy kilka lat temu znalazłam przepis na marynowaną w zalewie octowej z cebulą, obsmażaną pierś z kurczaka w panierce, to miałam przeczucie, że może to być coś niebanalnego, intrygującego i pysznego. Danie zapowiadało niesamowite doznania smakowe. Moje dotychczasowe próby marynowania owoców, warzyw, ryb czy jajek okazywały się nadspodziewanie dobre. Marynując mięso miałam jednak pewne obawy, które okazały się zupełnie niepotrzebne. Cóż, teraz mogę tylko powiedzieć: szkoda, że tak późno. Danie to jest także dobrym sposobem na wykorzystanie pozostałych po obiedzie nadwyżek usmażonych filetów z kurczaka. Wystarczy wówczas tylko przygotować pomidorowo-octową zalewę i po kilku dniach gotowe danie można już serwować rodzinie. Serdecznie polecam ten przepis:

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko
  • bułka tarta
Zalewa:
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • ½ litra wody
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki (około 5cm na 5cm). Doprawiamy solą i pieprzem a następnie wkładamy do rozkłóconego jajka, a później obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy zalewę, do wody wkładamy pokrojoną w pół talarki cebulę, dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy. Usmażone mięso przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Po kilku dniach danie jest gotowe do spożycia. Jego zaletą jest to, że można je przechowywać w lodówce dłuższy czas, chociaż jeżeli Wam zasmakuje, to długo w lodówce nie postoi. Mój syn przedszkolak bardzo zasmakował w tak przygotowanym kurczaku, a nie łatwo go zadowolić :)
Inspiracją dla mnie była gazetka PP nr 7/2010 "Domowe przetwory".
Drukuj...
Filet z kurczaka w marynacie pomidorowej


8 komentarzy:

Nemi pisze...

Jadłam je kiedyś i przyznam, że mimo moich obaw okazały się całkiem dobre:) Niestety sama ich jeszcze nie robiłam, bo gdy tylko przygotuję taką zalewę to wrzucam do niej pieczarki:)

Ula pisze...

Z pewnoscią wypróbuję ;)

Iza pisze...

lubię mięska w pomidorowym sosie i to Twoje na pewno by mi posmakowało.


poziomka pisze...

Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena P.

Ewa Smaczniutkie,pl pisze...

Poziomka,odpisałam na maila :)

grażyna59 pisze...

Znalazłam Cię w googlach szukając jakiś wzorów króliczka szmaciaka,a znalazłam twój blog i od razu zauwazyłam ciasteczka króliczki i na tym sie nie skończyło tyle ciekawych przepisów których nie omieszkam spróbować .Pierwsze będą ciasteczka,później kotleciki drobiowe w zalewie i tak dalej. Dam znac jak smakowały.

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Grażyna witaj! Bardzo mi miło, że zagościłaś u mnie na blogu. Piecz, gotuj i daj znać, czy smakowało. Pozdrawiam :)

mysza75 pisze...

Bardzo fajny filecik , sama bym zjadła :-) w marynacie pomidorowej

Najpopularniejsze w tym miesiącu