poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Słodkie octy owocowe - malinowy, porzeczkowy i truskawkowy

Słodkie octy owocowe - malinowy, porzeczkowy i truskawkowy
Wiele lat temu natknęłam się w "Twoim Stylu" na króciutki artykuł na temat octów owocowych. I w tym momencie mogę tylko zacytować słowa, które stały się dla mnie inspiracją: "Kruche listki sałaty czy szpinaku skropione lekkim winegretem są tym, co najbardziej lubimy, gdy słońce przygrzewa. Podstawą dobrego winegretu jest ocet, ale nie ten spirytusowy, który wykręca język. Potrzeba do niego octu winnego, który możemy dodatkowo uszlachetnić. Na przykład owocami". Tak też zrobiłam wówczas po przeczytaniu artykułu i tak też robię co roku. Niestety tamten przepis nie był doprecyzowany ilościowo, dlatego podam Wam proporcje, jakie sama stosuję:

Składniki:
  • kilka owoców truskawki
  • kilka owoców maliny
  • kilka kiści owoców czarnej porzeczki
  • ocet winny lub jabłkowy (stosowałam też i ten drugi)
  • cukier
Wykonanie:
Świeże truskawki, maliny lub czarne porzeczki rozgniatamy (każde oddzielnie), posypujemy cukrem i zalewamy białym octem winnym. Ja wykonuję to w słoiczkach po koncentracie pomidorowym o pojemności około 200 ml. Po tygodniu przecedzamy przez wyłożone gazą sito. Ocet malinowy i truskawkowy ma jasnoróżową barwę, porzeczkowy rubinową. "Ocet malinowy można stosować do marynowania cielęciny i drobiu, a po wymieszaniu z roztopionym, gorącym masłem jako sos do białego mięsa. Octu truskawkowego i porzeczkowego używa się do przyprawiania sałatek. Ten nektar bogów nie tylko jest słodki, ale i zachwyca kolorem." Dla mnie najbardziej wyrazistym w smaku i aromatycznym jest ocet truskawkowy, już samo otworzenie słoiczka powoduje wydobycie się wyraźnego aromatu truskawek.
Drukuj...
Słodkie octy owocowe - malinowy, porzeczkowy i truskawkowy

5 komentarzy:

Izaa pisze...

super!! i jakie piękne kolorki

Nemi pisze...

Oooo...ciekawy pomysł, zapisuję;)

Katarzyna Mujta pisze...

Takich jeszcze nie widziałam :)

Ula pisze...

Wspaniała propozycja słodko-kwaśnych nalewek, ja też często przygotowuję z dodatkiem octów winnych, zarówno białego jak i czerwonego wina ;) !

cook and look pisze...

Super, bardzo fajny pomysł :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu