niedziela, 24 marca 2013

Biała kiełbasa faszerowana jajkiem przepiórczym

Biała kiełbasa faszerowana jajkiem przepiórczym
Im bliżej świąt, tym więcej przeglądam czasopism z przepisami poszukując czegoś nowego na Wielkanocny stół. W ten właśnie sposób trafiłam na to danie. Biała kiełbasa to dość popularna potrawa w niejednym domu i nie tylko od święta. Ja białą kiełbasę najczęściej podaję pieczoną lub smażoną z cebulką i skórką pomarańczową. Taka nowa forma przygotowania białej kiełbasy bardzo przypadła mi do gustu. Poniżej prezentuję przepis na białą kiełbasę faszerowaną jajkiem przepiórczym:

Składniki:
  • 2 białe kiełbasy surowe - około 20 dkg
  • 6 ugotowanych jajek przepiórczych
  • 1 surowe jajko
  • 4 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
Wykonanie :
Białą kiełbasę surową obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem. Jajka obieramy ze skorupek (jajka przepiórcze łatwiej obierać pod bieżącą wodą) i oblepiamy masą kiełbasianą. Pokruszone chrupki kukurydziane (wkładamy do woreczka i rozkruszamy np. wałkiem lub butelką szklaną) mieszamy z mąką. Kulki z białej kiełbasy zanurzamy w rozkłóconym jajku (można tę czynność pominąć), a następnie w panierce. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym sosem np. tatarskim lub tak jak ja z musem z żurawiny.
Z tej ilości składników wyszło sześć kulek z białej kiełbasy. Inspiracją dla mnie był przepis z PP 3/2013.
Drukuj...

2 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

ładnie się prezentuje:)

Izaa pisze...

Ewo super propozycja na wielkanoc;)

Najpopularniejsze w tym miesiącu