W czasie długich weekendów majowych, takich jak ten ponad tygodniowy przed nami, zapewne na wielu tarasach, balkonach czy w ogrodach lub na działkach staje domowy grill. Jeśli tylko pogoda sprzyja przygotowywaniu i serwowaniu posiłków na świeżym powietrzu, to wielu z nas szykuje się wcześniej na te świąteczne, wolne dni i obmyśla majówkowe menu. Wśród różnego rodzaju mięs i sałatek, które przygotowujemy z myślą o rodzinie i znajomych, może Was zainteresować prosta i szybka nieprzeciętna przystawka - w sam raz jako wstęp lub dodatek do grillowanych mięs. Jest to kolejna po oliwkach w ziołach z czosnkiem potrawa z książki Grzegorza Ostrowskiego "Gotowanie jest proste!". Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zacytować za autorem, że jest to kolorowy pomysł na przystawkę lekką, delikatną i zawsze wyrazistą. Ja dodatkowo uczyniłam ją jeszcze bardziej zdrową za sprawą pewnej odmiany oleju lnianego z ogromną zawartością kwasu omega-3. Jaki to olej i jak wykonać tę przystawkę opisuję poniżej:
czwartek, 26 kwietnia 2012
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
Surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty
Powoli zaczyna się obfitość wiosennych nowalijek, ale zanim nastąpi prawdziwy bum możemy jeszcze przez chwilę korzystać z dobrodziejstw warzyw dostępnych cały rok. Dzisiaj zaprezentuję nieco odmienną wersję dobrze nam znanej surówki z kiszonej kapusty. Surówka z białej kapusty kiszonej była bardzo popularna w czasach mojej młodości. Dzisiaj trochę rzadziej ją spożywamy, a szkoda. Przecież tak dobrze komponuje się smakowo z rybą, pierogami czy też faszerowanymi kluskami śląskimi. Moja dzisiejsza surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty jest pewnym unowocześnieniem tradycji:
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Najpopularniejsze w tym miesiącu
-
Chrzan z dodatkiem żółtka to przepis mojej mamy. Zawsze robiony na Święta Wielkanocne jako dodatek do wielkanocnych kiełbas, szynek i bocz...
-
Nie wiem jak Wy, ale ja doskonale pamiętam moją pierwszą wizytę w restauracji. Mimo mojego wówczas młodego wieku wiele obrazów utkwiło mi ...
-
Nie czuję się mistrzynią w przygotowywaniu tortów. Robię je bardzo rzadko i na szczególne okazje. Ale czasami rodzina wymaga ode mnie czeg...
-
Po Pirogu biłgorajskim dzisiaj zaprezentuję Wam kolejne danie tradycyjnej kuchni regionalnej z moich rodzinnych stron. W przypadku tego d...
-
Jest to jeden z tych przepisów, który zaskakuje już po przeczytaniu samego tytułu. Tak właśnie było ze mną kiedy rok temu w PP 3/2009 ujrzał...
-
Smak tego ciasta zawsze kojarzył mi się z zimową pogodą. Śnieg, mróz, zawierucha - po prostu prawdziwa zima. O takiej porze roku najbardzie...
-
Boczkiem pieczonym w ziołach zostałam pierwszy raz poczęstowana przez koleżankę z pracy już wiele lat temu. Od tamtego momentu danie to stał...
-
Rybę w zalewie octowej pierwszy raz miałam okazję spróbować u mojej teściowej tuż po moim ślubie. Zachwyciłam się jej smakiem i od razu chc...
-
Rybę po grecku podawaną często na zimno jako przystawkę, można także podać na ciepło jako drugie danie - np. z ryżem. Jest to danie rybne b...
-
Ziemniaki na polskich straganach to wciąż zagadka i nigdy nie wiemy, jaki gatunek najlepiej kupić na placki ziemniaczane, frytki, czy też na...