środa, 12 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki przekładane marcepanem

Świąteczne pierniczki przekładane marcepanem
Przeczytałam kiedyś na jakiejś stronie dyskusję na temat "Jakie te polskie blogi kulinarne są beznadziejne". Największy zarzut jaki wyczytałam to masowa obecność na blogach serników i pierniczków. Cóż, ja do tej pory kilka przepisów na serniki zamieściłam, ale przepisu na pierniczki u mnie jeszcze nie było. Dlatego dzisiaj - żeby nie odstawać od reszty polskich blogerek i blogerów kulinarnych - z miłą chęcią dołączam do tych "beznadziejnych blogów" :) i prezentuję świąteczne pierniczki. Proponuję jednak wykonać je w trochę innej niż typowo odsłonie. Upieczone już pierniczki proponuję przełożyć marcepanem, a w wersji dla dzieci ich ulubionym kremem orzechowym i dżemem malinowym na zmianę. Oto przepis na świąteczne pierniczki przekładane marcepanem:

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marcepan gotowy lub własny
  • krem orzechowy i dżem malinowy (wersja dla dzieci)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz nadzienia razem zagniatamy i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Ja wycinałam kształt pełnych kółek (spód) i kółek z dziurką w kształcie aniołka i choinki (góra). Pieczemy na złoty kolor w 180 C. Marcepan rozwałkowujemy i wycinamy tą samą foremką o kształcie pełnego koła. Przekładamy nim upieczone i wystudzone pierniczki. W wersji dla dzieci zamiast marcepanu pierniczki smarujemy kremem orzechowym i dżemem malinowym na zmianę oraz zamykamy górną częścią.
Drukuj...
Świąteczne pierniczki przekładane marcepanem

Świąteczne pierniczki przekładane marcepanem

9 komentarzy:

Nemi pisze...

Smakowicie się prezentują;)

Izaa pisze...

Ewo takie przekladane pierniczki muszą byc pyszne ;))) no i świetnie wyglądają

Aleksandra Rybińska pisze...

W takim gronie moj blog od jutra tez bedzie beznadziejny ;) Irytuja mnie takie wypowiedzi. Ciekawe kto je pisze? Trudno, zeby na swieta nie piec piernikow! To europejska tradycja.
Ewus pieknie wygladaja Twoje pierniczki! Moja mama bylaby nimi zachwycona (korzenie i marcepan).
Podsylam linka do obreczy/rantow/pierscieni cukierniczych: http://sklep.technica.pl/kuchnia/naczynia-kuchenne/formy-do-ciast/ranty-do-ciast-i-deserow/pierscien-kucharsko-cukierniczy-90-mm.html

Wesolych Swiat Ewus!

Aleksandra Rybińska pisze...

mialo byc "w takim razie" ;)

PS. Wiesz, ze masz wlaczona weryfikacje obrazkowa? Bardzo ciezko ja odczytac.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ewo! Cudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!

Agata Ornafa pisze...

Szanowni Państwo!

Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.

Anonimowy pisze...



Takie pierniczki to istne cuda- beznadziejny jest ten kto krytykuje
złośliwie -kto nie docenia wysiłku -starania-
Za cudowne wykonane pierniczki
należy się wyróżniać - a nie-krzyczeć -marudzić -kaprysić -





Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Dziękuję :)

Agata pisze...

Witam ponownie,
dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu :) Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na
podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne - pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! :)

http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Najpopularniejsze w tym miesiącu