czwartek, 27 września 2012

Ryż z jabłkami w syropie owocowym

Ryż z jabłkami w syropie owocowym
O moim sposobie na ryż z jabłkami już kiedyś pisałam. Dzisiaj zaprezentuję jego nieco inną wersję z dodatkiem owoców w syropie. Do tego dania najczęściej wykorzystuję wiśnie lub śliwki i to zarówno te świeże w sezonie jak i te mrożone w porze zimowej i wiosennej. Jest to danie proste i szybkie, w sam raz na piątkowy obiad albo podane w wersji mini jako deser. Zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Poniżej prezentuję przepis na ryż z jabłkami w syropie owocowym:

Składniki:
  • 8-10 śliwek (ja używam węgierki) lub kilkanaście wiśni (mogą być mrożone)
  • 4-5 łyżek wody
  • cukier do smaku
  • szczypta cynamonu
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy przepołowione i wypestkowane śliwki lub wiśnie i gotujemy około 5 minut (do chwili aż skórka na owocach straci swoją jędrność). Na koniec doprawiamy szczyptą cynamonu. Gorący syrop z owocami podajemy do ryżu z jabłkami, na który przepis już wcześniej publikowałam.
Drukuj...

4 komentarze:

Izaa pisze...

Ewo uwielbiam ryż na słodko, a Twoja wersja bardzo mi się podoba ;)) pozdrawiam

Zenon pisze...

Taki ryż robiła moja babcia jak byłem jeszcze mały. Smaczne wspomnienia

Anonimowy pisze...

Faktycznie przepis przypomina o smakach z dzieciństwa. Można zrobić dobry deser ze zwykłego ryżu. U nas mama polewała taki ryż gęstym syropem żurawinowym albo brzoskwiniowym.

Agata Zeru pisze...

Bardzo mi przypadł do gustu ten pomysł z polaniem tego syropem owocowym na koniec. Brzmi to pycha.

Najpopularniejsze w tym miesiącu