poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty

Surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty
Powoli zaczyna się obfitość wiosennych nowalijek, ale zanim nastąpi prawdziwy bum możemy jeszcze przez chwilę korzystać z dobrodziejstw warzyw dostępnych cały rok. Dzisiaj zaprezentuję nieco odmienną wersję dobrze nam znanej surówki z kiszonej kapusty. Surówka z białej kapusty kiszonej była bardzo popularna w czasach mojej młodości. Dzisiaj trochę rzadziej ją spożywamy, a szkoda. Przecież tak dobrze komponuje się smakowo z rybą, pierogami czy też faszerowanymi kluskami śląskimi. Moja dzisiejsza surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty jest pewnym unowocześnieniem tradycji:

Składniki:
  • 10 dkg kiszonej białej kapusty
  • 10 dkg czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchewkę, jabłko i czerwoną kapustę (możemy też kapustę drobno posiekać). Cebulkę siekamy w kostkę i przesalamy aby zmiękła. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy do smaku. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Taka porcja jest przewidziana na 2-3 osoby.
Przepis zasłyszany w moim osiedlowym sklepie warzywno-owocowym. W takich miejscach często panie stojące w kolejce lubią podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami, dlatego tak lubię osiedlowe, małe sklepiki :)
Drukuj...
Surówka z czerwonej i kiszonej białej kapusty

2 komentarze:

Izaa pisze...

Ewo surówka wyglada wspaniale....i bedę musiała ją zrobić:) bo kiszoną kapustę jak i czerwoną bardzo lubię....pozdrowienia

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Iza spróbuj, jest bardzo smaczna :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu