czwartek, 26 kwietnia 2012

Kuleczki z mozzarelli i pomidorków koktajlowych

Kuleczki z mozzarelli i pomidorków koktajlowych
W czasie długich weekendów majowych, takich jak ten ponad tygodniowy przed nami, zapewne na wielu tarasach, balkonach czy w ogrodach lub na działkach staje domowy grill. Jeśli tylko pogoda sprzyja przygotowywaniu i serwowaniu posiłków na świeżym powietrzu, to wielu z nas szykuje się wcześniej na te świąteczne, wolne dni i obmyśla majówkowe menu. Wśród różnego rodzaju mięs i sałatek, które przygotowujemy z myślą o rodzinie i znajomych, może Was zainteresować prosta i szybka nieprzeciętna przystawka - w sam raz jako wstęp lub dodatek do grillowanych mięs. Jest to kolejna po oliwkach w ziołach z czosnkiem potrawa z książki Grzegorza Ostrowskiego "Gotowanie jest proste!". Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zacytować za autorem, że jest to kolorowy pomysł na przystawkę lekką, delikatną i zawsze wyrazistą. Ja dodatkowo uczyniłam ją jeszcze bardziej zdrową za sprawą pewnej odmiany oleju lnianego z ogromną zawartością kwasu omega-3. Jaki to olej i jak wykonać tę przystawkę opisuję poniżej:

Składniki:
  • pomidorki koktajlowe
  • mini kulki mozzarelli
  • rukola
  • oliwa lub tłoczony na zimno świeży olej lniany *
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól
Wykonanie:
Pomidorki i mozzarellę kroimy na połówki. Połówki pomidorków składamy z połówkami mozzarelli, owijamy liściem rukoli i spinamy wykałaczką. Olej lniany mieszamy z solą, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy małe przekąski lub maczamy tuż przed spożyciem.
* W oryginalnym przepisie zamiast oleju lnianego jest oliwa oraz nie ma tam koperku i szczypiorku tylko ocet balsamiczny. Jaki Wy przygotujecie sos to już zależy od Waszych upodobań. Ja postawiłam na bardzo zdrowy, a mniej znany olej. Tym razem użyłam zimno tłoczonego nieoczyszczonego oleju lnianego wysokolinolenowego, tzw. "budwigowego" od znanej w kręgach medycyny naturalnej diety leczniczej dr Budwig. Taki olej musi być świeży i trzeba przechowywać go w lodówce, aby zapewnić najlepsze walory smakowe i zdrowotne, bowiem zawiera on ok. 50% kwasów omega-3, 18% kwasów omega-6 i 20% kwasów omega-9, co z powodzeniem pozwala mu konkurować z olejami pochodzenia rybiego dostępnymi w aptekach. Jeśli jednak nie skusicie się na taką specjalną super zdrowotną odmianę dostępną w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, to możecie zaopatrzyć się w również zdrowy, ale bardziej dostępny i wytrzymały zimno tłoczony olej lniany niskolinolenowy (ok. 2% kwasu omega-3). Tak czy siak olej lniany polecam zawsze - to samo zdrowie i można go używać na zimno do wielu ulubionych surówek i dań :)
Drukuj...

9 komentarzy:

Izaa pisze...

oo tak do grila jak znalazł i do tego cudnie wygląda ;)))

kulinarne-smaki pisze...

idealna przekąska :)
Zapraszam na mini rozdanie na mojej facebookowej stronie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

Anonimowy pisze...

MNIAM, już wiem co na kolację zrobię :) zapraszam na http://www.szybkozjesc.pl/

Dusia pisze...

urocze:D
ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

mojetworyprzetwory pisze...

Cudowne, na jeden kęs;)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Iza , Kulinarne smaki dzięki :)
Szybko zjeść na lekką kolację będą w sam raz.
Dusia pomyślę, ale jest to zabezpieczenie przed spamem.
Mojetworyprzetwory dokładnie :)

Russkaya pisze...

Malutkie, niepozorne a mogą uświetnić nie jedno spotkanie przy grillu :)

Bernadeta pisze...

i do tego patriotyczne na Euro:) kolory i kształt tak mi się skojarzyły.

jerzy pisze...

Pięknie wygląda taka przekąska

Najpopularniejsze w tym miesiącu