sobota, 24 marca 2012

Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej

Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej
Dostępność niektórych gotowych produktów spożywczych w naszych sklepach to dla mnie duże ułatwienie, kiedy chcę wykonać coś szybkiego i niebanalnego. Wystarczy wówczas parę chwil, trochę fantazji w doborze pozostałych składników i danie gotowe. Takim produktem, który zresztą zawsze mam w zamrażarce, jest gotowe ciasto francuskie. Jest to bardzo plastyczny i wszechstronny produkt, gdyż można z niego wyczarować wiele dań zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj prezentuję Wam jedno z nich, które czasami pojawia się na naszym stole. Jest to rodzaj faszerowanych mięsem pieczonych pierożków, ale tym razem w kształcie kwadratowych poduszeczek. Poniżej przepis, jak je wykonać:

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 4-6 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • przyprawa do kurczaka (sól, papryka, estragon, majeranek, czosnek)
  • olej
  • 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na parzystą ilość kwadratów o wymiarach około 8 cm na 8 cm. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podobnie jak pieczarki i cebulę. Wszystko razem podsmażamy na oleju. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy aż do odparowania wody. Porcję farszu nakładamy na środek kwadratu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi pomagając sobie widelcem (końcem widelca dociskamy ciasto). Tak przygotowany kwadrat smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem francuskim. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku w 180C. Jeszcze gorące podajemy z dowolnym sosem. Ja podałam z sosem tzatzyki. Jeśli chcecie poeksperymentować, to farsz możecie przygotować zupełnie z innych składników, wg własnego pomysłu i ulubionego smaku.
Drukuj...
Francuskie mięsne poduszeczki - pierożki faszerowane inaczej

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wygląda wspaniala :) Muszę wybpróbować. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

Aleksandra Rybińska pisze...

Zgadzam się z Twoim postem. Nie trzeba mieć dużych zdolności kulinarnych, zasobnego portfela, ale nutkę fantazji i można wyczarować pyszne danie. Twoje poduszeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

Izaa pisze...

Ewo u mnie też ciasto francuskie zawsze jest ;) tak w razie czego. A Twój pomysł bardzo mi sie podoba ;))

Anonimowy pisze...

A można je jeść później na zimno, czy nie bardzo?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Anonimowy można, ale nam smakowały bardziej na ciepło. Kiedy wystygnął można je zawsze podgrzać w piekarniku.

benek pisze...

Fajny pomysł na smaczne danie

jerzy pisze...

Też uwielbiam połączenie ciasta francuskiego z farszem mięsnym

Najpopularniejsze w tym miesiącu