poniedziałek, 13 lutego 2012

Surówka z czarnej rzepy - samo zdrowie zimą

Surówka z czarnej rzepy - samo zdrowie zimą
Są warzywa, które prawie codziennie goszczą w naszej diecie i bardzo często lądują w naszych sałatkach czy surówkach, a inne, mimo że są ogólnie znane, to mało popularne w naszych potrawach. Dla mnie jeszcze kilka lat temu czarna rzepa kojarzyła się tylko i wyłącznie z warzywem, które doskonale sprawdza się w kuracjach na włosy. Nigdy jednak wcześniej nie traktowałam jej jako warzywa jadalnego. To tak trochę jak z pokrzywą, którą doskonale znamy i wiemy o jej właściwościach leczniczych czy kosmetycznych, ale nie kojarzymy jej z zupą czy chociażby z sałatką. Wiele lat temu miałam okazję jeść sałatkę z młodych pokrzyw. Uwierzcie mi wrażenie niezapomniane, zwłaszcza pierwszy kęs :) Wracając jednak do rzepy, zawiera ona takie pozytywne elementy jak: wapń, potas, magnez, żelazo, fluor, mangan, cynk oraz siarkę (stąd jej ostry smak), witaminy C i A oraz z grupy B i ponadto białka, aktywne enzymy, fitoncydy (naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym). Dlatego spokojnie możemy powiedzieć, że czarna rzepa to samo zdrowie. Dodam jeszcze, że z wyciągu z czarnej rzepy produkuje się znany i ceniony lek na wątrobę. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na surówkę z czarnej rzepy w towarzystwie kapusty pekińskiej i pomidora:

Składniki:
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 czarnej rzepy
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • olej lub oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Rzepę obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórę i kroimy w kostkę. Kapustę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, polewamy olejem lub oliwą i doprawiamy.
Pomysł zaczerpnęłam z książki "Sałatki i surówki" Siostry Anastazji. Zastąpiłam tylko dodatek jogurtu na olej. Surówka ta bardzo pasuje do dań o delikatnym smaku, jak np. kotleciki drobiowe.
Drukuj...

10 komentarzy:

Izaa pisze...

Ewo...ja surówkę z czarnej rzepy bardzo lubię i na różne sposoby robię, i masz rację to samo zdrowie:))) pozdrawiam

Unknown pisze...

Tak,bardzo zdrowa! Ja czarną rzepę mieszam z jogurtem naturalnym :)

dorota20w pisze...

pysznie! bardzo lubię takie smaki

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ewo! Świetna sałatka - zdrowa i pyszna - wiem coś o tym;)
Pozdrawiam Cię!

degustatorka pisze...

Chyba nigdy nie jadłam czarnej rzepy, ale surówka wygląda smakowicie.

Nina pisze...

ja się przymierzam na czarnej rzepy, nawet widziałam ją na targowisku, ale boję się jej trochę. Czy ona nie jest ciężkostrawna?

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Iza zgadzam się z Tobą :)
Aniu :)
Degustatorko musisz spróbować:)
Nina nie przypuszczam, tym bardziej, że właśnie z czarnej rzepy robi się lek na łatwiejsze trawienie- Raphacholin.

Construction pisze...

Propagowanie zdrowia, to lubię :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Construction ja też :)

mopswkuchni pisze...

Dawno nie jadłam czarnej rzepy, jutro pójdę poszukać na ryneczku. Dzięki za inspirację!

Najpopularniejsze w tym miesiącu