czwartek, 29 grudnia 2011

Ciastka orzechowa fantazja w kształcie płatków śniegu i konkurs dla fanów

Ciastka orzechowa fantazja w kształcie płatków śniegu
Teraz, w okresie poświątecznym, kiedy część z nas ma w domu znudzone nieco dzieci, a brak śniegu za oknami uniemożliwia im większość śnieżnych zabaw i sportów nie licząc sztucznych lodowisk czy naśnieżanych górskich stoków, proponuję wykonać wspólnie z dziećmi właśnie i upiec magiczne ciastka w kształcie płatków śniegu - ciastka orzechowa fantazja. Taki magiczny obrzęd, choć pewnie pogański, z pewnością przywoła chociaż trochę opadów śniegu w Waszej okolicy :) Ja nie czekałam na nadejście prawdziwej srogiej zimy (podobno w tym roku za sprawą maksimum cyklicznej aktywności słońca jej nie zobaczymy) i razem z dziećmi upiekłam już takie ciasteczka w kształcie śnieżynek, które z dnia na dzień znikają z talerza. Wypiek nie tylko nam smakuje, ale i za sprawą specjalnej foremki bardzo cieszy oko i to nie tylko tych najmłodszych łasuchów. Poniżej przedstawiam przepis i sposób wykonania tych ciastek wraz z wyglądem i opisem samej foremki oraz zapraszam do konkursu noworocznego dla fanów (jest fajna nagroda):

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru kryształu*
  • 1 białko
  • 12 dkg cukru pudru
  • połówki orzechów włoskich, orzechy ziemne i nerkowca
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, masła, cukru kryształu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto jak na kruche. Ubijamy białko z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowujemy na około 3-5 mm i wykrawamy foremką ciastka. Każde z nich smarujemy ubitym białkiem, a na wierzchu układamy połówkę orzecha włoskiego oraz na dowolnej ilości z nich kilka orzechów ziemnych lub nerkowca (dla urozmaicenia ciastek). Pieczemy około 15 minut w 180 C. Część ciastek po ich ostygnięciu możemy dodatkowo nieco polać roztopioną czekoladą - to dla tych, którzy bez czekolady nie wezmą nic słodkiego do ust :)
* W oryginalnym przepisie w książce "Sto nowych ciast" siostry Anastazji w składnikach ciasta nie było cukru. Ja zdecydowałam się dodać tylko cztery łyżeczki. Ciasteczka w związku z tym nie są zbyt słodkie, ale jeżeli Wam to nie odpowiada, to możecie dodać więcej cukru.
Drukuj...
Ciastka orzechowa fantazja w kształcie płatków śniegu

Recenzja:
Aby uzyskać ładny kształt śnieżynek wykorzystałam specjalną foremkę metalową z miękką obwódką do wykrawania ciastek w kształcie płatka śniegu firmy Wilton, którą można kupić w sklepie internetowym AleDobre.pl. Foremka jest bardzo estetycznie wykonana. Gumowa obwódka pozwala dobrze dociskać formę do ciasta, bardzo praktyczna kiedy ciasteczka wycinają małe rączki naszych dzieci :) Dość sceptycznie podchodziłam na początku do wielkości foremki, bo wydawała mi się zbyt duża, ale pierwsze próby wycięcia i upieczenia ciastek zweryfikowały moje obawy. To właśnie taka wielkość pozwoliła na szybkie uporanie się z pieczeniem. Największym plusem foremki jak dla mnie okazał się niebanalny i ładny kształt wycinanych ciastek.

Ciastka orzechowa fantazja w kształcie płatków śniegu - foremka

A teraz wspomniany noworoczny konkurs dla fanów:
Wśród osób, które do 15 stycznia 2012 polubią mojego bloga na Facebooku, rozlosuję jedną identyczną foremkę jak pokazana na zdjęciu. Życzę każdej i każdemu z Was, aby ta nagroda trafiła w Wasze ręce jako szczególny prezent ode mnie na nadchodzący Nowy 2012 Rok :) Wynik tego konkursu podam pod tym wpisem i na mojej stronie na Facebooku.
Mam przyjemność poinformować, że szczęśliwą osobą, która otrzyma nagrodę konkursową - foremkę firmy Wilton - jest Pani Monika Michalina Topolewska. Serdecznie gratuluję Pani Monice, a wszystkim pozostałym bardzo dziękuję za aktywność i życzę szczęścia przy okazji następnych konkursów :)

Ciastka orzechowa fantazja w kształcie płatków śniegu - konkurs dla fanów

7 komentarzy:

Izaa pisze...

Ewo ciasteczka piękne!!!! Wszystkiego dobrego w nowym roku!!!!:)

mama2006 pisze...

Piękna foremka.Eeh!- marzenie.
Szczęśliwego Nowego Roku i wszystkiego najlepszego.

swibek pisze...

rewelacja!! Mam bardzo dużo róznych foremek ale takiego kształtu jeszcze nie widziałam!! rewelacja!! ostatnio robiłam choinki i bałwanki.. ale te śnieżynki są fantastyczne!! a smakują napewno jeszcze lepiej!! :) pozdrawiam!! :)

Przygody kulinarne pisze...

Słodziutko wyglądają, super kształt :)

Nemi pisze...

Słodkie śnieżynki:)

magda k. pisze...

bardzo piękne kształty, jakoś tak podwójnie kuszą :)

Aleksandra Rybińska pisze...

Śliczne foremki :) magda k. ma rację - smak i wygląd tych ciastek kuszą niezmiernie :)

Najpopularniejsze w tym miesiącu