sobota, 13 sierpnia 2011

Sernik marmurkowy - kolejna propozycja dla sernikowych łasuchów

Sernik marmurkowy - kolejna propozycja dla sernikowych łasuchów
Sernik ten bardzo często gości na moim stole - latem, czy zimą, po prostu przez cały rok. Należy on do tego rodzaju słodkości, które się je i je i prosi dalej o dokładkę. Ale do tej pory bardzo luźno traktowałam proporcje tego deseru .Tym razem, ze względu na publikację, zastosowałam się bardzo ściśle do przepisu, czyli ilości składników i muszę przyznać, iż bardziej odpowiada mi moja wersja, dlatego na koniec podam Wam drobne uwagi. Ten przepis bardzo polecam wszystkim sernikowym łasuchom. Jest bardzo smaczny i na pewno przypadnie Wam do gustu. Oto on:

Składniki:
  • 30 dkg herbatników w polewie czekoladowej(użyłam ok. 20 dkg)*
  • 10 dkg masła
  • 50 dkg tłustego sera twarogowego zmielonego
  • 300 ml śmietanki kremowej
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub śmietankowej

Wykonanie:
Herbatniki kruszymy i mieszamy z roztopionym i przestudzonym masłem. Tym ciastem wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastudzenia. Ser ucieramy na jednolitą masę ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, sokiem z cytryny i esencją. Śmietanę ubijamy na gęsto i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z masą serową. Masę przekładamy do tortownicy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię i polewamy roztopioną na parze i nieco ostygłą czekoladą. Widelcem rozprowadzamy po powierzchni. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
A teraz moje uwagi, co do przepisu. Zamiast herbatników w czekoladzie użyłam zwykłych i dodałam pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady. Zmniejszyłam też ilość herbatników -30 dkg wydało mi się zbyt dużo, a warstwa spodnia jak widzicie na zdjęciu i tak nie jest cienka. Proponowałabym też zmniejszyć ilość śmietanki, albo zwiększyć ilość żelatyny. Kiedy ten sernik robiłam "na oko", to zazwyczaj dawałam mniej śmietany i wówczas był on bardziej zwarty. Tym razem użyłam do polewy samej czekolady tak jak w przepisie i dlatego po stężeniu sernika (czekolady) trudno go było ładnie ukroić. Czekolada mimo krojenia jej nożem zanurzonym w gorącej wodzie nie poddawała się, ale zapadała w warstwę serową. Do tej pory zawsze korzystałam z polewy z przepisu puszysty sernik. Tyle uwag co do przepisu oryginalnego.
* Herbatniki zwykłe, maślane zamieniam czasami na herbatniki korzenne. Sernik nabiera wówczas zupełnie innego charakteru smakowego.
Przepis pochodzi z gazetki "Lubię gotować" nr 3/2006.
Drukuj...
 
Sernik marmurkowy - kolejna propozycja dla sernikowych łasuchów

12 komentarzy:

Izaa pisze...

Ewo sernik wygląda cudnie....a że serniki uwielbiam zapisuję;))) w ulubionych....przesyłam uściski:)

p.s jakiej średnicy miałaś tortownicę??

Beata pisze...

A ja Ewo właśnie takim sernikowym łasuchem jestem :)
pozdrawiam

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Iza dzięki:) Ja używam tortownicy o średnicy 24 cm.
Beato ja też !!!

Nemi pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! Mogłabym go jeść o każdej porze roku!:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Czyli dla mnie, Ewo ! Uwielbiam serniki, a od kilku dni chodzi za mną jakiś sernik... ileż bym dała za tą porcję tu i teraz u mnie na stole;)
Pozdrawiam!

ilka_86 pisze...

pyszny, piękny, elegancki serniczek:) aż mam ochotę na sernik!;) uściski;*

magda k. pisze...

cudowności :) uwielbiam takie serniki :)

grazyna pisze...

Jak dla sernikowych łasuchów - to dla mnie ! Pyszne :)

ilka_86 pisze...

Ewo, mieszkam 17 km od Częstochowy w małej miejscowości, Stary Kocin, ale fakt, w Częstochowie jestem prawie codziennie, gdyż tam studiuję, a obecnie odbywam praktyki;) a w tym toskańskim lokalu nie miałam jeszcze przyjemności jadać.
A ja pierwszy raz zetknęłam się z kuchnią Gruzji i muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała:) Co do warsztatów to spełniło się jedno z moich wielu marzeń, z czego jestem bardzo happy:] Świetne doświadczenie kulinarne i nie tylko:)
Pozdrawiam ciepło, uściski;*

najsmaczniejsze.pl pisze...

Ewo, pysznie wygląda Twój serniczek, w lodówce mam twaróg i się zastanawiam co z niego zrobić i chyba podsunęłaś mi pomysł :) talerzyk też świetny, chciałabym mieć taki, tylko gdzie to wszystko stawiać? ;)

Przygody kulinarne pisze...

Cudny sernik!Takiego jeszcze nie jadłam!

rekawicza pisze...

wspanialy przepis! dzieki! i juz go wysylam do mojego ukochanego piekarza:)

Najpopularniejsze w tym miesiącu