czwartek, 2 czerwca 2011

Kotlety mielone z ryby - dzieciaki to lubią

Kotlety mielone z ryby - dzieciaki to lubią
Nie wiem jak wasze pociechy, ale moje na wszystko co nazywa się kotlet reagują bardzo pozytywnie. Dlatego właśnie w takiej formie najczęściej podaję im rybę. Kotlety mielone z ryby to proste, smaczne i zdrowe danie dla dzieci, które nie koniecznie lubią widzieć kawałki ryby na talerzu albo nie koniecznie zgadzają się z faktem potrzeby spożywania tak przemiłego stworzonka jak ryba. Moje rybne kotlety wypróbowałam z sukcesem na dwóch bardzo opornych niejadkach :) Oto przepis:

Składniki:
  • 40 - 50 dkg filetów z białej ryby (mrożonych lub świeżych)
  • 1 średni ugotowany ziemniak (najlepiej zostawić z obiadu z poprzedniego dnia)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Filety z ryby (jeżeli używamy mrożonej to wówczas musimy wcześniej rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody) przepuszczamy przez maszynkę wraz z ziemniakiem i cebulą. Do przepuszczonej masy dodajemy jajko i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli masa jest rzadka dodajemy łyżkę lub dwie bułki tartej i chwilę czekamy aż zwiąże masę (masa z ryb nie jest tak gęsta jak masa na mięsne kotlety mielone, dlatego proszę tym się nie sugerować przy dodawaniu bułki - bułka dodana do masy jest potrzebna tylko wówczas, gdy w ogóle nie udaje się nam uformować kształtnego kotleta). Z tak wyrobionej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie na złoty kolor. Kotlety rybne najczęściej podaję z sosem koperkowym, a jeżeli z niego rezygnuję, to do masy rybnej czasami dodaję koperek lub natkę pietruszki. Przepis na sos koperkowy jest taki sam, jak podałam w przepisie na Pierś drobiową w sosie ananasowo-koperkowym (tutaj pomijamy oczywiście dodatek ananasa i jego sok).
Drukuj...

13 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wiesz, że zupełnie zapomniałam o takich kotletach! Dzięki za przypomnienie!
Twoje wyglądają naprawdę bardzo apetycznie :) Pzdr Aniado

zauberi pisze...

fajny pomysł na obiad, kiedy zaczęłam się zagłębiać w skład sklepowych kotletów rybnych nieźle się przeraziłam, z tego przepisu na pewno skorzystam

milk_chocolate84 pisze...

mój synek uwielbia takien kotleciki. Zupełnie o nich zapomniałam :) I mam akurat filety w zamrażalniku :))

Aciri pisze...

Dzieciaki to wręcz uwielbiają:)

kabamaiga pisze...

A moje jakoś nie przepadają. Chyba muszę to zmienić.

Dagmara pisze...

Wow! to musi być pyszne !

Izaa pisze...

pamietam moja mama podobnie robiła...;):)

Nemi pisze...

Nie tylko dzieci za takimi kotlecikami przepadają;)

Szarlotek pisze...

Nie tylko dzieciaki, bo znam takiego co by oddał wszystko za rybkę bez ości :)

Margarytka pisze...

Bardzo lubię takie kotlety. Ja ostatnio robię z ugotowanym ryżem. Są pyszne... szczególnie ze świeżego dorsza :-))

Kotlety mielone pisze...

Jeden z fajniejszych przepisow. W domu je robiąc mamy pewność że damy dobre mięso a nie takie jak w restauracjach :)

Dzieki za przepis ;)

Anonimowy pisze...

kotlety jak z przedszkola pycha

przyjemnegotowanie.pl pisze...

Chyba nie jestem typowym smakoszem schabowych - bo smakowo znacznie bardziej cenię mielone, i super że jest taki przepis bo już od dawna myślę o takich mielonych

Najpopularniejsze w tym miesiącu