środa, 19 maja 2010

Sałatka z czerwonej kapusty z selerem naciowym

Sałatka z czerwonej kapusty z selerem naciowym
Kapusta czerwona nie jest zbyt popularnym warzywem sałatkowo-surówkowym oprócz Śląska, gdzie niedzielnym obiadem w niektórych domach jest obowiązkowo rolada wołowa, kluski śląskie i modro kapusta. Ja też rzadko kupuję czerwoną kapustę na surówki czy sałatki. Może szkoda, że tak rzadko, tym bardziej, że można z niej wyczarować wiele pysznych dodatków obiadowych. Moja mama robi na przykład surówkę z kiszonej czerwonej kapusty i ma ona zupełnie inny smak niż z białej. Kiszoną czerwoną kapustę można czasami spotkać w sklepie, albo pozostaje nam ukisić samemu. Ja czasami robię surówkę z surowej kapusty czerwonej, a moja teściowa z obgotowanej wystudzonej i z dodatkiem cebuli, przypraw oraz oleju. Taką właśnie najczęściej jadamy u niej na obiad. Pewnego razu zostaliśmy jednak zaskoczeni nieco odmienioną wersją. Sałatka zyskała zupełnie inny smak i wygląd po dodaniu do niej selera naciowego. Dodatek ten w sposób znaczny wpłynął na smak sałatki, ale jej nie zdominował. I muszę przyznać, że tak nam zasmakowała, że już kilkakrotnie powtarzałam ten przepis z małą zmianą, ale o tym za chwilę w przepisie, który prezentuję poniżej:

Składniki:
  • ćwiartka kapusty czerwonej
  • 1 łodyga selera naciowego z liściem
  • 1/2 małej cebuli
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1/2 małego jabłka
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Kapustę myjemy, drobno siekamy i wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy około 5-10 minut, sprawdzając twardość kapusty - ma być półmiękka, ale nie rozgotowana. Ugotowaną kapustę odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie, aż kapusta zmieni kolor na jaśniejszy. Cebulę drobno siekamy i przesalamy. Łodygę selera naciowego obieramy z włókien, kroimy w talarki, a obrane jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodatek jabłka jest tą zmianą, o której wspomniałam na początku. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i olejem lub oliwą. Sałatka najlepiej smakuje po 30 minutach do 1 godziny, kiedy wszystkie składniki "przegryzą się". Możemy ją podawać nie tylko do rolad, ale też i innych dań mięsnych. Przepis jest podany na 2-3 osoby.
Sałatka z czerwonej kapusty z selerem naciowym

7 komentarzy:

dagmara_65 pisze...

Robię podobną jak Twoja Teściowa. Piękne zdjęcia robisz. Bardzo ciekawa dekoracja tej surówki. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Ivon pisze...

Ale smakowicie wygląda !!!


Pozdrawiam !!!

Izaa pisze...

wygląda bardzo apetycznie ja bardzo lubię czerwona kapustę. W ten sposób zrobionej jeszcze nie jadłam...musi być pyszna..;)

ilka_86 pisze...

jej jak pięknie podana jest ta modra kapustka! uwielbiam ją:))

My pisze...

bajeczny kolor! schrupałabym cała miseczkę :)

dorota20w pisze...

często robie surowkę z czerwonej kapusty ale takiej nie znam

wiosenka27 pisze...

Ale ładna ta sałatka:)

Najpopularniejsze w tym miesiącu