niedziela, 9 maja 2010

Ciasto miodowe z masą serową - coś innego niż sernik

Ciasto miodowe z masą serową - coś innego niż sernik
Ciasto miodowe z masą serową to smak moich dziecięcych lat jeszcze z okresu Szkoły Podstawowej. W tamtych czasach było przyjemną odmianą pośród dominacji sernika na domowych stołach. Zeszyt z tym przepisem przeleżał wiele lat w czeluściach szafki kuchennej mojej mamy. Smak tego ciasta został już przeze mnie zapomniany, wyparty przez wiele wyśmienitych nowych ciast, aż do czasu, kiedy opiekunka mojego wtedy jeszcze malutkiego niejadka poczęstowała mnie tym ciastem nazywając go tortem serowym. Dla mnie olśnienie. Wypiek który znam (boję się policzyć ile to już lat) nagle zyskał jakby nowy smak. I nie wiem, czy to lata niejedzenia, czy zmiana gustów kulinarnych sprawiły, że ciasto miodowe z masą serową urosło u mnie do rangi jednego z lepszych moich wypieków. Przepis ten jest inną wersją ciasta już wcześniej prezentowanego - miodowego z kaszą manną. Spody takie same a masa zupełnie inna. Które lepsze, nie mam zdania. Oba robię wymiennie i przynajmniej żadne mi się nie znudzi. Poniżej prezentuję przepis na smaczne ciasto z masą serową:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 5dkg margaryny
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier. Po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.

Masa:
  • 70 dkg sera białego mielonego
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 10 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
Wykonanie:
Masło i oba cukry rozpuszczamy, dodajemy ser i resztę składników. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 min cały czas mieszając. Lekko studzimy. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone miodowe blaty ciasta. Na wierzch dajemy polewę czekoladową, na którą przepis znajduje się w puszystym serniku lub możemy posypać cukrem pudrem.

19 komentarzy:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ewo! Piękne ciasto! Uwielbiam ciasto miodowe, a Twoje propozycja z serem mysi być pyszna. Muszę koniecznie upiec!
Dobranoc!

gosiaa99 pisze...

Uwielbiam ciasta miodowe ;) Twoje pięknie się prezentuje:)

asieja pisze...

to ciasto jest nie tylko pyszne. ale także piękne. idealnie równe warstwy.. kolor. lubię.

dagmara_65 pisze...

Jadłam kiedyś takie ciasto. Nie piekłam, ale kupiłam w cukierni. Było dobre. Ale takie własne wypieki z pewnością są o niebo lepsze. Twoje ciasto wygląda wyśmienicie!! Pozdrawiam :)

Ewa pisze...

Anna-Maria,gosia99,asieja,dagmara dziękuję za miłe słowa. Dziewczyny do dzieła, musicie spróbować. Pozdrawiam

Paula pisze...

jedno z tych najlepszych ciast, które tak rzadko jem... pyszne jest!

Izaa pisze...

piekne ciasto z ta masą serową musi być pyszne...:) pozdrawiam

Anonimowy pisze...

witaj Ewo
dzięki za przypomnienie przepisu!
w mojej rodzinie to ciasto od lat nosi nazwę "sernika cioci Wandzi", albo prozaicznie - gotowanego sernika. Pyszne jest bardzo i smak wynagradza trud lepienia spodów.
pozdrawiam agnieszka

najsmaczniejsze.pl pisze...

pysznie wygląda, jeszcze takiego nie jadłam, do tego moja kawa latte, pycha

Anonimowy pisze...

Witam,
wcześniej wypróbowalam wersję z kaszą manną, a dzisiaj z masą serową. Oczywiście ciasto jest bardzo dobre i szybkie. Nie robiłam wcześniej sernika gotowanego - a tu kilka minut i gotowe :)
A 3 placki piekę jednocześnie - odrysowuję kształt foremki na papierze (używam niedużej prostokątnej blaszki) i rozwałkowuję ciasto. Pewnie zależy od piekarnika, ale w moim się mieści. Wtedy jest naprawdę szybko!
Pozdrawiam, Ola

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Ola świetny pomysł z pieczeniem równocześnie trzech spodów. Miło mi, że smakowało Ci ciasto.

Aleksandra Rybińska pisze...

Ewuś jakie zmiany na Twoim blogu! Super to wszystko wygląda :)! Takie ciasto musi być przepyszne!!!

Anonimowy pisze...

Tez piekę to ciasto jest bardzo smaczne. Maz uwielbia ciasta czekoladowe a ja miodowe wiec poszłam na kompromis :p i do ciast miodowego dodałam kakao Placuszki są bardziej ciemne i hmm smakowały mi bardziej niż bez kakao :) Pozdrawiam!

Ewa smaczniutkie.pl pisze...

Przy najbliższej okazji muszę spróbować tej wersji z kakao :)Dzięki za inspirację :)

Anonimowy pisze...

Ciasto wedlug tego przepisu gosci u nas na kazdej uroczystosci. Jutro robie je na swieta. Daje tylko troche wiecej sera ok 1kg jest wtedy bardziej wilgotne i w ogole pyszne. Dzieki za ten przepis! Gosia

Anonimowy pisze...

dzięki za przepis :)

Anonimowy pisze...

Upiekłam uczoraj ciasto jako tort... jest przepyszny ale strasznie słodki. Następnym razem dodam mniej cukru do ciasta. Smaczny, polecam!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ciasto ok ale masa serowa mi nie wyszła jest lejącanie chcę ztężeć i ma gródki więc co zrobiłam nie tak? A ogólnie smak ciasta pychota :-)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Myślę, że to wina sera.Może był zbyt rzadki. Jeżeli masy jeszcze nie wyłożyłaś na spody ciast, to możesz jeszcze raz ją zagotować, dodając więcej proszku budyniowego.

Najpopularniejsze w tym miesiącu