środa, 28 kwietnia 2010

Dietetyczne klopsiki drobiowo-ryżowe

Dietetyczne klopsiki drobiowo-ryżowe
Sporo przepisów na potrawy, które przygotowuję dla mojej rodziny mam od mojej wieloletniej przyjaciółki, z którą łączą mnie więzy prawie rodzinne. I chociaż obecnie dzieli nas setki kilometrów, to zawsze znajdujemy sposób na spotkanie, rozmowę, czy chociażby wymianę przepisów kulinarnych i nie tylko. I nie wiem, czy to przyjaźń, czy zbieżność charakterów sprawia, że mamy bardzo podobne gusta kulinarne. Zarówno moje jak i jej przepisy bardzo odpowiadają naszym rodzinom. Muszę jeszcze dodać, że mąż mojej koleżanki także kucharzy i robi to całkiem dobrze :). Przepis, który zaprezentuję dzisiaj dostałam właśnie od mojej przyjaciółki i od razu się u nas przyjął. Jest to danie proste, smaczne, dietetyczne, ekspresowe w wykonaniu i co dla mnie jest bardzo ważne - smakuje dzieciom. Oto przepis na dietetyczne klopsiki drobiowo-ryżowe:

Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ryżu (100g)
  • rosół
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany*
  • 1 do 2 łyżek mąki pszennej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • cukier do smaku
Wykonanie:
Mielone mięso drobiowe mieszamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wkładamy do garnka z rosołem (klopsiki mają być przykryte). Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Śmietanę mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy według własnego gustu solą, pieprzem i cukrem. Całość możemy posypać posiekanym koperkiem.
*Dodatek śmietany nie jest konieczny. Danie jest wtedy bardziej dietetyczne. Próbowałam obu wersji i zarówno jedna  jak i druga jest smaczna.
Danie to jest dobrym pomysłem na szybki obiad, kiedy dzień wcześniej zmielimy mięso i ugotujemy ryż to na drugi dzień w przeciągu 20 minut możemy podawać danie na stół.

2 komentarze:

Izaa pisze...

czasem robię podobne.... i bardzo mi smakują..;) pozdrawiam

jerzy pisze...

Lubię sobie przejrzeć co było popularne kilka lat temu

Najpopularniejsze w tym miesiącu