wtorek, 23 lutego 2010

Tort Malakoff - winny tort urodzinowy

Tort Malakoff - winny tort urodzinowy
Jest to kolejny przepis, który mimo bardzo atrakcyjnego wyglądu przeleżał u mnie kilka lat, zanim go wypróbowałam. Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z dodatku do Poradnika Domowego "Modne ciasta i inne wypieki" oraz z dodatku do Tiny "Wypieki". Oba przepisy z w/w źródeł nieznacznie się różnią, ale kiedy poszperałam jeszcze w internecie, to tych różnic znalazłam bardzo dużo. Zacznijmy od pisowni nazwy. Ja podaję nazwę za Poradnikiem Domowym, gdyż tego przepisu trzymałam się dokładnie. Mój tort nazywa się więc Malakoff, a nie Malakof, czy Malakow. Co do pochodzenia też źródła podają różne kraje: Austrię, Francję, a moje źródło z Tiny Rosję - cytuję: "W 1885 roku jeden z francuskich generałów zdobył rosyjską twierdzę Malakow. To właśnie na jego cześć upieczono ten tort". Następną sprawą są różne wersje ponczu, a ma on istotny wpływ na całokształt. Spotkałam się z ponczem, który ja zastosowałam, a więc rum i wino, ale były też wymieniane sam rum, likier pomarańczowy, likier kawowy. Nie wiem, która wersja jest najbardziej zbliżona do oryginału, nie mniej jednak muszę przyznać, że efekt końcowy mojej pracy mile nas zaskoczył. Tort ten jest bardzo odpowiedni dla osób nie lubiących zbyt dużej słodkości. Wino użyte do ponczu jest wyraźnie wyczuwalne i daje bardzo charakterystyczny posmak. Nawet dodatek rumu nie przebija go smakiem. Taki tort nadaję się znakomicie na urodziny i inne okazje dla dorosłej części gości. A oto przepis na winny tort Malakoff:

Składniki:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 4-5 łyżek dżemu porzeczkowego lub malinowego
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy*
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 dkg masła
  • 10 dkg uprażonych płatków migdałowych
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie**
Poncz:
  • pół szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 1-2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Gotujemy budyń z mlekiem i cukrem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Składniki ponczu mieszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami, nasączamy połową ponczu. Podgrzewamy dżem i połowę rozkładamy małymi kleksami na biszkoptach. Połową porcji kremu smarujemy delikatnie biszkopty i posypujemy 1/3 ilości płatków migdałowych. Czynność powtarzamy. Wstawiamy do lodówki i gdy krem stwardnieje zdejmujemy obręcz tortownicy, brzegi tortu smarujemy bitą śmietaną i posypujemy płatkami migdałów. Tort dekorujemy rozetami bitej śmietany oraz herbatnikami.
* Budyń z torebki zastąpiłam swoim robionym z żółtek.
** Nie mogłam kupić gotowych z czekoladą, więc wykorzystałam zwykłe, które sama oblałam rozpuszczoną czekoladą.
Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki.
Tort Malakoff - winny tort urodzinowy
Tort Malakoff - winny tort urodzinowy

2 komentarze:

vilk89 pisze...

Chyba ciężko będzie dojść do tego, która wersja tortu jest najbardziej bliska oryginałowi:)

Ja posiadam przepis, który mówi, że to austriacki tort, a masa przygotowywana jest na bazie surowych żółtek, czego nie lubię, dlatego dotąd go nie próbowałam. Spróbuję z budyniem :)

Lucyna P pisze...

mmmmmmmmmmmm, ale zjadłabym taki tort! Pozdrawiam

Najpopularniejsze w tym miesiącu